ok sık görülen varis hastalığının tedavi yöntemlerinden biri olan radyofrekans yada closurefast yöntemi artık Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde de uygulanıyor. SDÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz, varis tedavisinde bilinen yöntemlerin lazer tedavisi ve radyodalga tedavisi olduğunu belirterek, Türkiye’de lazer tedavisini en sık yapan üniversitelerden biri olduklarını açıkladı.
Son zamanlarda radyofrekans yönetme adı verilen radyo dalgalarıyla da varisin tedavisinin gündeme geldiğini kaydeden Yavuz, “Lazer tedavisinden belli bir üstünlüğü olmamasına rağmen bu da farklı bir yöntem. Bu tedavide üniversite hastanemizde yapılmakta. Hastanın kendi durumuna göre ve hasatlığın boyutuna göre bu tedaviyi uygulamaktayız. Radyofrekans yönteminde iyileşme süresinin çok kısa oluşu avantaj. Sağlıyor. Hastalar günlük yaşamına hemen dönebiliyor” dedi.
Radyofrekans yönteminin yüksek frekanslı radyo dalgalarını damarın içine yerleştirilmiş olan bir kateter yada kabloya göndererek damarın yüksek ısı ile içerden yakılarak kapatılması olarak tanımlayan Yavuz, “Aynı lazer tedavisinde olduğu gibi bir iğne vasıtasıyla damarın içine girebiliyoruz. Belirli mesafelerde damara radyo dalgası veriyoruz damarı tedavi ederek çıkarıyoruz. Yaklaşık 3-4 dakika sürüyor. Lazere göre biraz daha kısa fakat etkin bir tedavi. Her yaş grubunda uygulanıyor. Tedavinin bir yan etkisi yok. Sadece biraz acıma hissedilebilir. Ameliyattan farkı genel anestezi olmadan yapılabilen daha az rahatsızlık oluşturan bir yöntem. Hastalar daha kısa sürede iyileşip normal hayatlarına geri dönebiliyor. İşlem sonrası daha az ağrı, morarma ve komplikasyon görülüyor. Yeni bir metot değil. Türkiye’de yapılıyordu. Biz de bölgemize getirdik bu yöntemi” bilgisini verdi.