Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde “Kadın Dostu Yerleşke”, “Fırsat Eşitliği” ve “Kadın Akademisyenlere Teşvik” başlıklarına sahip eylem planını açıkladı.
“Kadın Dostu Yerleşke”
Kadın personel ve öğrencilerimizin yerleşkelerimizde kendilerini daha da güvende hissetmeleri için uygun ortamın oluşturulmasını amaçladıklarını kaydeden Rektör Çarıkçı, “Tüm öğrencilerimizin güvenli ve huzurlu bir ortamda eğitim almaları için tüm güvenlik önlemlerimizi üst düzeyde tutuyoruz. Yerleşkemizin farklı alanlarında kadınların güvenliğini sağlayacak çeşitli önlemler aldık. Üniversitemizin farklı bölgelerinde acil durumlar için “Panik Butonu” oluşturuldu. Yerleşke içerisinde bulunan yollar, kör noktalar, karanlık mekânlar aydınlatıldı” dedi.
“Şiddet Karşıtlığı Eğitimleri”
Kadınların sosyal alanda güçlendirilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması adına kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesini içeren üniversite düzeyinde bazı dersler açılacağını kaydeden Çarıkçı, “Bu farkındalığın gelişmesi de eğitimden geçiyor. Eylem planı kapsamında tüm öğrencilerimize yönelik bu konudaki eğitimleri artıracağız. Hukuk Fakültesinde başlangıç olmak üzere üniversitemizin genelinde tüm öğrencilerin alabileceği dersler tasarlıyoruz” diye konuştu.
“Fırsat Eşitliği Eylem Planı”
Fırsat Eşitliği Eylem Planının harekete geçirildiğini aktaran Prof. Dr. Çarıkçı, “Yönetim kademelerinde fırsat eşitliği gibi kavramlar sıkça kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde bir cinsiyet raporu yayınladık. Raporumuzda kadın akademisyenlerimizin, çalışanlarımızın, öğrencilerimizin durumunu tespit ettik. Bu konuda da kendimize bazı hedefler belirledik. Bu hedeflerimizin başında da kadın yöneticilerimizin sayısının artırılması yer alıyor. Üniversitemizde dört yıl önce inşaat mühendisliği alanında kadınlarımızı teşvik etmek amacıyla “Pembe Baret Projesi” başlatmıştık.
Bu, üniversitemizden çıkıp tüm ülkeye yayıldı. Bu süreci taçlandırdığımız en önemli gelişme de geçen yıl Yapı İşleri Daire Başkanlığına bir kadın inşaat mühendisimizin atanması oldu.”“Kadın Akademisyenlere Akademik Teşvik”Ülkemizde kadın akademisyen oranının Avrupa ortalamalarının üzerinde olduğunu kaydeden Rektör Çarıkçı, üniversitemizdeki akademisyenlerimizin 44’ünün, tüm profesör ve doçentlerin ise 32’sinin kadın akademisyenlerden oluştuğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Diğer bir husus ise kadınlarımızın akademik olarak teşvik edilmesi.
Biz akademisyenler olarak yaptığımız çalışmalarla ödül almayı çok seviyoruz. Çünkü bizi motive ediyor. Kadın akademisyenlerimizin hayatını kolaylaştırmak, kariyer gelişimlerine destek sağlamak amacıyla bu kategoride kadınlara yönelik özel bir ödül programını başlatıyoruz. Kadın akademisyenlerimize farklı bir uygulamayla onların teşvik puanlarını artırma hedefini benimsemiş durumdayız”.