Bu maddelerin içerisinde tat vermesi için kullanılan mısır şurubundan bergamut yağına, karbon siyahından akrilik asite kadar çeşitli ürün ve karışımlar yer alıyor. Ayrıca sigarada ağrı kesici ve serumlarda kullanılan maddeler bile bulunuyor.
TAPDK, Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam 6 sigara üreticisi firma tarafından piyasaya arz edilen sigaralarda kullanılan girdileri tasnif başlıklarına göre katkı maddesi (yanmış), sigara kâğıdı (yanmış), kenar ek yeri yapıştırıcısı (yanmış), sigara kâğıdı üzerinde kullanılan mürekkep (yanmış), filtreleme maddesi (yanmamış), filtre sargısı (yanmamış), filtre yapıştırıcısı (yanmamış), uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebi (yanmamış) kategorilerine göre listeledi.
Ancak hangi firmanın hangi maddeyi kullandığı 'ticari sır' maddesine dayandırılarak açıklanmadı. Oluşturulan liste, Türkiye’de 2012 yılı içinde piyasaya arz edilen toplam 267 adet sigara çeşidi için Kuruma verilen girdi bildirim listelerin birleştirilmesi sonucu elde edildi.
NELER VAR?
TAPDK'nın açıkladığı listeye göre en çok yanmış katkı maddesi başlığı altında madde bulunuyor. Bu kalemde toplam 269 madde yer alıyor. Bu maddelere göre sigaraya tat vermesi için vanilyayan çeşitli yağlara, mısır şurubundan beyaz şekere kadar birçok katkı maddesinin kullanıldığı anlaşılıyor.
Yanmış sigara kâğıdı kategorisinde Arap zamkından boyalara, yanmış kenar ek yeri yapıştırıcısı kategorisinde sodyum nitrattan yapıştırıcı olarak kullanılan polivinil alkole, yanmış sigara kâğıdı üzerinde kullanılan mürekkepte beyaz mineral yağdan kırmızı boyaya kadar çok çeşitli maddeler bulunuyor.
DOKTORLAR NE DİYOR?
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigarada, ağrı kesici ve serumlarda kullanılan maddeler bile bulunduğunu, bunların yasaklanması gerektiğini bildirdi. TAPDK'nın açıkladığı sigaralardaki katkı maddeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dağlı, "Kurumun yayınladığı, tütün mamullerinin üretiminde kullanımına izin verilmeyen maddeler listesinde vitaminler, mineraller, kafein ve probiyotiklerin yanı sıra dünyada çok nadir bulunan 21 çeşit bitki yer alıyor. Oysa bunlardan çok daha tehlikeli birçok kimyasal, yasak listesinde bulunmuyor. Sigara şirketleri de yasak olmadığı için bunları rahat rahat kullanıyor" diye konuştu.
Türkiye'de sigaralarda kullanımına izin verilen çeşitli maddelerin bazı ülkelerde yasaklandığını bildiren Dağlı, "Sadece mentollü sigaralarda değil tümünde bulunan mentol, anestezi etkisi yaratarak sigaranın nefes borusundan içeri çekilmesini sağlıyor. Almanya ve Kanada'da yasaklanan bu madde, söylendiği gibi tatlandırıcı değil bağımlılığı artırmak için kullanılıyor" görüşünü savundu.
ÇOK SAYIDA KANSEROJEN VAR
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da sigarada bulunduğu açıklanan maddeler arasında çok sayıda kansere neden olan kimyasal bulunduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe ise sigarada bulunduğu açıklanan katkı maddelerinin içimi kolaylaştırdığını, nikotine bağımlılığı ve cazibeyi artırdığını söyledi.
"Tatlandırıcı" diye ifade edilenlerin, tütünün tadını değiştirdiğini ifade eden Özcebe, "Sigaralarda kesinlikle katkı maddesi olmamalı ancak daha da önemlisi ölümlere neden olan tütün kullanımı tamamen yasaklanmalı" diye konuştu.