Tarım Bayramı Kutlandı

Tarımsal Öğrenimin 176. Yıldönümü ve Tarım Bayramı Kutlandı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından her yıl düzenli olarak organize edilen Tarımsal Öğrenimin 176. Yıldönümü ve Tarım Bayramı kutlandı.

Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen Türkiye Entomoloji Dernek Başkanı Prof. Dr. Ferit Turanlı’nın konuşmacı olarak konuk olduğu programa Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, akademik ve idari personel, sektörün temsilcileri, çiftçi temsilcileri  ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda müzik dinletisi ve folklor gösterisi sergilendi. ISUBÜ Tarım Topluluğu Başkanı Bilal Kazan, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül birer konuşma yaptılar.

ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, tarım eğitiminde 176. Yıl münasebetiyle yaptığı konuşmada,

 “Tarım Eğitiminin 176. yılı münasebetiyle düzenlen bu programda konuşmama, tarımsal üretimin fedakâr emekçileri yani Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle milletin efendisi “Köylüler” ve tarım eğitimine gönül vermiş saygıdeğer hocalarım, Tarım Bayramı’nız kutlu olsun” dedi.

Rektör Diler, “Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar faaliyetine devam eden bu okullardan Halkalı Ziraat mektebinden başarıyla mezun olan gençler, 1923 yılından itibaren yurt dışına, özellikle de Almanya’ya, öğretim ve modern araştırma yöntemlerini öğrenmek için gönderilmiştir. Almanya’ya eğitim öğretime giden gençlerle birlikte Almanya’dan gelen hocaların 1927 yılında oluşturduğu bilim kurulu, ülkemizin tarımsal durumunu incelemiş ve birçok önerinin yanında modern bir ziraat yükseköğretiminin açılmasını da önermiştir. Bu öneri üzerine 1927 yılında bir yasa çıkartılarak, çağdaş anlamda tarımsal yükseköğretimin temelleri atılmıştır.

Günümüzde 46 tane Ziraat Fakültesi bulunmakta olup her yıl yaklaşık 6 bin kadar ziraat mühendisi bu fakültelerden mezun olmaktadır. Kuşkusuz ülkemizin bu güzide fakülteleri, bilgi, bilişim, teknoloji çağına ayak uydurabilecek, akıllı tarım, dijital tarım, tarım 4.0 gibi yenilikçi kavramları hayata geçirebilecek daha nice 10 binlerce mühendis yetiştirebilecek potansiyele sahiplerdir. Artan dünya nüfusu ile birlikte tarımsal üretimde verim artışına yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır. Endüstriyel alanlardaki teknolojik gelişmeler elbette tarımsal üretime de yansımalı ve ülkemiz tarımında, tarım 4.0 gibi yenilikçi dijital ve akıllı tarımsal üretime yönelik adımlar atılmalıdır. Bilimler arası işbirliği ile tarımda teknolojinin daha fazla kullanılmasını sağlayan tarım 4.0 uygulamaları, daha kontrollü ve zamanında müdahale imkanları sağlaması dolayısıyla tarımda verimliliği ve sürdürülebilirliği etkileyen önemli bir unsur olma yolunda hızla ilerlemektedir. Birçok alanda kullanılan yapay zekâ uygulamaları, tarımın da geleceğini belirlemede önemli bir yere sahip olacaktır. Özellikle tarımsal üretimde toprak kalitesi, sulama seviyeleri, hava durumu, zararlı böceklerin ve hastalık etmenlerinin popülasyon seviyelerinin takibi gibi tarımsal alanlardan daha fazla veri alabilmek ve ölçüm değerlerini toplayabilmek için yapay zekânın adapte edildiği uygulamalar giderek yaygınlaşmaktadır. Tarımsal üretimde verimliliği ve sürdürülebilirliği, artırma imkânı sunan bu uygulamaların, aynı zamanda üretimin izlenebilirliğini kolaylaştırması dolayısıyla, tarımsal üretimde kalite ve gıda güvenliğini de desteklediği unutulmamalıdır.

Çağın gerisinde kalmamak adına ülkemizde de tarımsal üretimde yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşarak kullanılması son derece önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki milli ekonominin temeli tarımdır ve ülke geleceğinde modern tarımsal üretimin önemi büyüktür.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin daha verimli üretim yapabilmeleri, tarımsal faaliyetlerini daha etkili sürdürebilmeleri için hibe ve destekler sağlanmaktadır. Özellikle genç nesli köyde tutabilmek ve çiftçilikle uğraşmasını sağlayabilmek için verilen genç çiftçi kredisi dikkat çekmektedir.  Bu şekilde tarımsal eğitimin, üretimin ve üreticilerin ne kadar önemli olduğunu tüm tarım emekçilerine hatırlatır, ÜRETEN GÜÇLÜ TÜRKİYE sloganıyla da konuşmamı noktalayarak, tekrar tüm tarım emekçilerinin bayramını kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Törende, Doktorasını Tamamlamış Araştırma Görevlileri, Dr. Öğretim Üyesi Unvanı Alan Hocalar, Profesörlük Unvanı Alan Hocalara Akademik Yükselme Biniş Töreni gerçekleştirildi.

AR-GE Projelerinde başarı gösteren öğretim üyelerine plaket takdimi gerçekleştirildi.

Ayrıca tarım eğitiminde 25. yılını geride bırakan akademisyenler ile farklı kurumlardan aldıkları projeler ile başarı gösteren öğrencilere plaket ve sertifikaları verildi.

Program Türkiye Entomoloji Dernek Başkanı Prof. Dr. Ferit Turanlı’nın, Üretim Sistemlerindeki Gelişmeler ve Tarım Eğitimi konusundaki sunumuyla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sdü-Isubü Haberleri