Ancak bu avantajdan yararlanmanız için bir dizi şartı yerine getirmeniz gerekiyor.
Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot'un bugünkü köşesinden aktardığı detaylara göre, Trafik cezalarında aftan yararlanmak için öncelikle cezanızın 31 Aralık 2010 tarihinden önce verilmiş ve 2 Ağustos 2013 tarihi itirabiyle ödeme zamanını gelmiş olması gerekiyor. Bir diğer koşul ise cezaya ilişkin hukuki sürecin başlamış olması gekekiyor. Bu durumda iseniz 31 Ekim)e kadar vergi dairesine başvuruda bulunmanız gerekiyor.
MTV VE CEZALARA AF
Başvuru için 31.12.2014’e kadar süre tanınan Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili bu affın kapsamına, borcu olan herkes girmiyor. 1990 ve daha eski model olan taşıtlar giriyor.
Bu taşıtların 31.12.2014 tarihine kadar İl Özel İdaresi veya MKE hurda işletmesi müdürlüğüne teslim edilmesi suretiyle, taşıtın hurdaya çıkartılıp, kayıt ve tescillerinin sildirilmesi gerekiyor.
Bu durumda, 31.12.2014 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş;
Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezalarının tamamı silinecek. 28.02.2009 tarihine kadar plakaya yazılan trafik cezaları da silinecek.
MEVCUT OLMAYAN TAŞITLAR
Bu af da 2000 ve daha eski model taşıtları kapsıyor.
28.02.2009 tarihi itibariyle mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle “motorlu taşıt” vasfını kaybetmiş olan taşıtların;
- Vergi aslı 31.12.2014 tarihine kadar ödenirse,
- Vergi aslının 3/4’ü ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve plakaya yazılan trafik cezalarının tamamı silinecek. (Her iki afla ilgili 6322 sayılı kanun, 41 No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Tebliği ile açıklandı)
HACİZ VE ARACI BAĞLAMA
Taşıt vergisi ya da trafik para cezası borcu olanlara, öncelikle bir “uyarı” mektubu gönderiliyor. Verilen sürede ödemeyen veya taksitlendirmeyenlerin;
- Banka hesabı olup olmadığı araştırılıyor,
- Varsa, online “elektronik tebligat” yapılıyor,
- Bunun üzerine “banka parayı bloke ediliyor” ve alacaklı vergi dairesine EFT yolu ile gönderiliyor.
- Bankada hesabından vergi ve trafik para cezası borcunu ödemeyenlerin, borçları belli bir sınırı aşıyorsa, trafikte seyir halinde iken emniyet birimlerince, yapılan denetimlerde aracı bağlanabiliyor.
Görüldüğü gibi, kullandığı taşıtın vergi ve trafik para cezasını ödemeyenler yönünden, çember giderek daralıyor..