Uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücülere, 3 bin 600 lira ceza verilecek ve sürücülerin ehliyetine 5 yıl süreyle el konulacak. Bu kişiler hakkında TCK hükümlerine göre de işlem yapılacak.
Türkiye'nin en önemli sorunlarından trafik kazalarında, yılda yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitiriyor, 200 bin kişi ise yaralanıyor. Trafik kazalarına karşı bu yıl seferberlik ilan eden polis, aşırı hız, emniyet kemeri ve alkolden sonra uyuşturucu madde etkisi altında araç kullananların denetlenmesi için çalışma başlattı. Polis, uyuşturucu kullanıp direksiyon başına geçen sürücüleri de tıpkı alkolde olduğu gibi elektronik cihazlarla denetleyecek.
Uyuşturucu denetimine yönelik kanuni altyapı da hazırlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü,TBMM'de kabul edilen Trafik Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin genelge hazırladı. Buna göre, trafik polisleri, gerek teknik cihazlar kullanılarak gerekse sağlık kuruluşlarında yaptırılan testler sonucu uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücülere, 3 bin 600 lira ceza kesecek. Uyuşturucu kullanıp direksiyon başına geçen sürücülerin ehliyetine 5 yıl el konulacak. Bu kişiler hakkında ayrıca TCK hükümlerine göre adli işlem yapılmak üzere güvenlik güçlerine teslim edilecek.
ÖLÇÜMÜ KABUL ETMEYENE CEZA
Uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla, trafik görevlilerince teknik cihazların kullanılması halinde cihazla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücüye kolluk kuvvetlerince 2 bin lira ceza verilecek. Bu sürücülerin belgeleri, 2 yıl süreyle geri alınacak. Uygulamaya, uyuşturucu testine imkan sağlayan cihazların kolluk güçleri tarafından teminiyle başlanacak.
Sürücünün uyuşturucu ve uyarıcı madde kullandığından şüphe edilen ancak tespit yapılabilmesi için teknik cihaz bulunamadığı durumlarda sürücü, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) adli kolluğa ilişkin hükümleri gereği sürücü asayiş ekiplerine teslim edilecek ve asayiş ekipleri tarafından cumhuriyet savcısının talimatına göre sürücü hakkında işlem yapılacak.
SAĞLIK KURULUŞLARINDAN RAPOR
Uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisi altında araç kullandığı tespit edilip hakkında işlem yapılan sürücülerin ehliyeti, sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair resmi sağlık kuruluşlarından aldıkları sağlık raporunu ibraz edip, idari para cezasını ödediğini belgeledikten sonra geri alma süresinin ardından iade edilecek.