Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar ve Balıkesir’in ardından 3. etabı Isparta ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Türk Yerel Medyası AB Yolunda' proje çalışmaları dün Barida Hotels’te başladı.
13-14 Şubat olmak üzere, 2 gün devam edecek olan projenin Isparta etabında, İngiltere Büyük Elçiliği Siyasi İşler Uzmanı Louise Taylor, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Fatih Hasdemir, Isparta Valisi Memduh Oğuz, Avrupa Birliği Parlamentosu Eski Milletvekili Ozan Ceyhun, Avrupa Gazeteciler Birliği Üyesi Zeynel Lüle, Today’s Zaman Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt, Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan ve Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Çokyaşa ile birlikte, Isparta – Aksaray – Antalya – Aydın – Burdur – Denizli – Karaman – Konya ve Muğla illerinden çok sayıda medya mensubu yer aldı.
“AMAÇ, EKONOMİK BÜTÜNLÜĞÜ GELİŞTİRMEK”
Proje kapsamında ilk açılış konuşmasını tercümanı aracılığı ile yapan İngiltere Büyük Elçiliği Siyasi İşler Uzmanı Louise Taylor, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) giriş sürecinde, bilgilerin halkla paylaşılması adına siz yerel medya mensuplarının desteğine ihtiyacımız var. Bizler Avurpa’nın Türkiye’deki en önemli destekçisi ve savunucusuyuz.
Ve öyle de olmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Avrupa’nın birbirine bağımlı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin AB üyeliği, ekonomik bütünlüğü daha da derinleştirecek ve AB’nin ekonomik ayak izlerini artıracaktır” dedi.
Orta Doğu ve ötesinde Türkiye’nin, AB’ye stratejik konularda daha yakın çalışabilme imkanı verdiğini de değinen Taylor, “Birliğe üyelik tamamlandığı zamanda, Türkiye ve AB’nin bölgedeki etkisi büyük ölçüde artırılacaktır” ifadelerini kullandı.
“ISPARTA, VİLAYET OLARAK AB’YE HAZIR BİR ŞEHİRDİR”
Öte yandan sözü alan Isparta Valisi Memduh Oğuz, “İl olarak gerek sosyal yapı, gerekse toplumsal hayat bakımından Isparta, AB’ye hazır bir şehir konumundadır. Isparta tarihine bakıldığında, 8 Şeyh-ül İslam ve 39 ilim adamı yetiştiren ve eğitime önem verin bir şehir durumundadır. Bu nedenle kentimiz kültür bakımından oldukça zengindir” ifadelerini kullandı.
Isparta’nın dünyadaki gül üretiminin yaklaşık olarak yüzde 65’ini ürettiğine de değinen Vali Oğuz, bu kentin zaten dolaylı olarak Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkileri bulunduğunu kaydetti.
ISPARTA BASININDAN ÖVGÜYLE SÖZ ETTİ
Vali Oğuz, Isparta’daki yerel basından da övgüyle söz ederek, “Isparta Yerel Basını, Türkiye ve Çağdaş Basın için bir örnek teşkil ediyor. Bu kentte 15 yerel gazete ve 80 aktif çalışan gazeteci yer alıyor. Bu medya mensuplarının hepsi de toplumun menfaatlerini göz önünde bulunduran bir çalışma sisteminde görev yapıyor.
Öte yandan bu kentteki medya mensupları, kentin yöneticilerini yeri geldiğinde özgürce eleştiriyor ama insafı da elden bırakmıyor” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Koordinatörü Başak İlisulu’nun başkanlığında, AB Parlamentosu Eski Milletvekili Ozan Ceyhun, Avrupa Gazeteciler Birliği Üyesi Zeynel Lüle, Today’s Zaman Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt, Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan ve Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Çokyaşa’nın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.
“AB, DİNİ BİR KULÜP MÜ? YOKSA, EKONOMİK BİR BİRLİK Mİ?”
Türkiye’nin uzun yıllardır girme mücadelesi verdiği Avrupa Birliği’nin mali kriz içersinde olduğunu dile getiren Isparta aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Çokyaşa, üye ülkeler arasında olan İngiltere’nin son dönemde bu birlikten ayrılma girişimlerinin olduğuna dikkat çekti.
AB’nin kriz içersinde olduğu süreçte Türkiye’ye bir fasıl dahi açılmadığını kaydeden Çokyaşa, “AB’ye üye ülkelerin çoğu aşırı sağcı bir yönetime sahipken, Türkiye bur birliğe istenmiyor. Birliğe üye olan ülkeler, Türkiye’nin faydalı olmayacağı görüşündeler. Bugün AB’nin en önemli eksiği lider olmayışıdır. Lider olmadığı için de ortak bir kanaat ortaya koyulamamaktadır. Biz 1960’lardan bu yana AB yolunda büyük girişimlerde bulunduk. Bu çalışmalar halen devam ediyor ve etmeli de…
Biz AB üyesi olamasak bile her platformda olmak zorundayız. Son olarak, AB hristiyan bir kulüp mü? Yoksa, ekonomik bir birlik mi? Buna karar verilmeli… Hristiyan kulüp değil ise Türkiye İslam anlayışıyla kabul edilmelidir” dedi.
“AB, 2017’YE KADAR DAĞILIRSA NE OLACAK?”
Isparta Medyasının ortak paydasının şehrin geleceği olduğunu vurgulayan Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, “AB sürecinde Türkiye’nin elde ettiği kazanılman kamu oyu tarafından takip edilmektedir. Bizim ülkemiz, AB Birliği sürecinde şüpheci bir yaklaşım sergilemektedir.
Bunun sebebi de geçmişte, hristiyan devletlerin Türk Milleti’ne yönelik olarak yaptığı baskı ve haçlı seferleridir. Şüpheci olunması anlaşılır bir durumdur, fakat burada yerel medya halkı aydınlatmakla görevlidir.
2017’de Türkiye’nin kesin olarak Avrupa Birliği’ne dahil edileceği söylentileri var. Ancak bu süreçte AB’nin dağılması durumunda bütün emeklerimiz boşa mı gidecek? Amiyane tabirle ‘Yalakalıklar boşa mı gidecek?’ Çünkü AB için çok ödün veriyoruz. Eğer AB’ye gireceksek, Türkiye’nin değer ve şartlarını öne sürerek girmeliyiz” diye konuştu.
Karahan’ın ‘Yalakalıklar boşa mı gidecek?’ değerlendirmesi çeşitli yorumlara neden olurken, panel soruların cevaplanmasından sonra ilçe gezileri ile devam etti.
‘Türk Yerel Medyası AB Yolunda’ proje çalışmaları bugün de Barida Hotels’te devam edecek.
Türkiye'nin AB Sürecinde Söz YEREL MEDYADA
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Isparta’da düzenlenen “Türk Yerel Medyası AB Yolu’nda” projesinin 3. bölgesel bilgilendirme toplantısı, 9 ilden çok sayıda medya mensubunun katılımıyla dün başladı. Seminer bugün de devam edecek.
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.