Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi (Pomzamer) Türkiye’de ve dünyada pomza konusunda önemli bir adres olarak gösteriliyor.
SDÜ Pomzamer, ülkemizde bulunan üniversiteler arasında TS EN ISO / IEC 17025 Laboratuvar Teknik Yeterlilik Sertifikasını veren ve bu çerçevede AB standartlarında analizler yapabilen tek kurum.
Pomzamer Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin faaliyetleri hakkında SDÜ Kurumsal İletişim Merkezi’ne bilgi verdi.
Pomzamer’in Türkiye’deki üniversiteler arasında bir ilki gerçekleştirerek Laboratuvar Teknik Yeterlilik sertifikası aldığını belirten Merkez Müdürü Prof. Gündüz, “TS EN ISO / IEC 17025 (Laboratuvar Teknik Yeterlilik) standardına göre Türkiye’de üniversiteler içerisinde yapı malzemeleri dalında ilk defa yetkilendirilmiş kuruluş hürriyetine büründük” dedi. Yetki belgesinin kapsamının Avrupa Birliği çerçevesinde genişletildiğine de dikkat çeken Gündüz, böylece SDÜ’de yapılan bütün deneysel çalışmaların geçerliliğinin sadece ülkemiz çapında değil, tüm Avrupa ülkelerinde de onaylanmış olduğunu belirtti. Gündüz, analizleri taleplere göre her sektörde, ancak ağırlıklı olarak yapı sektöründe yaptıklarını söyledi.
Türkiye’ye Pomzayı SDÜ Tanıttı
Prof. Dr. Gündüz, 2002 yılında kurulan Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşundan itibaren ülkemizde pomza rezervlerinin varlığı ve dünyadaki yeri ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, şunları belirtti: “Merkezimiz Türkiye’ye pomzayı tanıtmıştır. Türkiye’deki sektörel gelişimler de bu merkezin faaliyetleriyle büyüyüp bütünleşmiştir. Çalışmalarımız, bu olgunun pekiştirilmesi konusunda reel olarak devam ediyor. Pek çok konuda olduğu gibi pomza konusunda da SDÜ ve Pomzamer herkesin adres gösterdiği bir birim haline geldi. Amacımız üniversite sanayi iş birliğini daha üst düzeylere getirmek. Araştırma merkezimizi pomzanın kullanım alanlarında büyütebilmek. Üniversitemiz bu konuda da dünyada bir marka” dedi.
Dünya Pomza Rezervinin %43’ü Türkiye’de
Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, gözenekli yapısı, hafifliği, yüksek izolasyon etkileri, atmosferik şartlara karşı direnci ve yüksek puzzolanik aktivitesi sebebiyle, pomzanın en eski yapı malzemelerinden birisi olduğunu söyledi. Dünya’da 21 milyar metre küp, ülkemizde ise 9 milyar metre küp pomza rezervinin bulunduğuna dikkat çeken Gündüz, bu açıdan bakıldığında ülkemizin dünya pomza rezervinin %43’ üne sahip olduğunu belirtti. Pomzanın %80’inin bims blok diye tanımlanan yapı elemanının üretiminde kullandığını da ifade eden Gündüz, Türkiye’de yapılan her dört binadan birinin bimsle yapıldığını söyledi.
Pomza 210 Farklı Sektörde Kullanılıyor
Prof. Dr. Gündüz pomzanın endüstriyel kullanım alanları hakkında ise şunları söyledi: “Pomza günümüzde, 210 farklı sektörde değerlendiriliyor. Yapı, ziraat, tekstil ve kimya yoğun olarak kullanılan sektörlerin başında yer alıyor. Pomzanın dünyadaki kullanım oranlarına bakıldığında yapı sektörü %70 gibi bir oranı kaplıyor. Bunun içerisinde duvar elamanı olarak blokların yani yalıtım ve yapı bloklarının, yalıtım amaçlı hafif betonların ve son derce yüksek ısı, ses ve su izolasyon özelliğine sahip yalıtım harçlarının yapılması yer alıyor. Ziraat sektöründe ise topraksız tarımda ve seralarda ana materyal olarak kullanılıyor. Böylece Dubai, Abu Dabi, Katar, Kuveyt gibi yüz ölçümünün çoğunluğu çöl olmuş olan ülkelerde her yer pomza sayesinde yemyeşil duruma geliyor.
Tekstil sektöründe kullanılan pomza, kot ve ketenlerin taşlanmasında ana materyal olarak; kimya sektöründe ise hammadde veya yardımcı ana madde olarak yüksek sökücülük özelliğine sahip sıvı sabunların yapımında, kozmetik sektöründe cilt bakım kremleri ve yüz maskelerinin yapımında kullanılıyor. Ham petrolün ilk rafinasyonunda filtrasyon malzemesi olarak kullanılan pomza, ayrıca içme sularının filtrelenmesinde de filtre malzemesi olarak kullanılıyor.