Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey MYO, Ziraat Fakültesi ve Orman Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı (Mamuşa Çiftçi Eğitim Programı) Gala Gecesi Iyaşpark Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Gala Gecesine, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler ve yönetimi, Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Dekanlar, Akademisyenler ve Kosova’dan gelen Mamuşalı çiftçiler katıldı.
Gala Gecesi’nde açılış konuşmasını Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanlarından Atabey MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Aydın yaptı.
Doç. Dr. Gökhan Aydın, “ISUBÜ’nün ev sahipliğinde Kosova Prizen Üniversitesi ve Mamuşa Belediyesi işbirliği ile 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı eğitim süreci bugün itibariyle sona erdi ve sonuç bildirgesi hazırlandı. Çalıştay sırasında tarım eğitimlerine ISUBÜ Ziraat Fakültesi, Orman Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi’nden yaklaşık 50 Akademisyen destek verdi.
Teknik gezilerin de düzenlendiği eğitimler sırasında Mamuşa Belediyesi, Organik Tarım, Sürdürülebilir Tarım, Topraksız Tarım, Bitki Besleme ve Gübreleme, Pazarlama Stratejileri, İhracat Bitki Koruma gibi temel konularda eğitim aldılar. Bu eğitimler sırasında sözü edilen konularla ilgili sorunlar belirlendi ve çözüm önerileri geliştirildi . Yarın Antalya’da düzenlenecek olan teknik gezide Antalyalı Üreticilerimiz ve Mamuşalı Üreticilerimiz bir araya getirilecek bilgi alışverişinde bulunmaları sağlanacak.
Cumartesi günü Çalıştayımız sona erecektir. Çalıştayımız başlar başlamaz olumlu gelişmeler kaydedildi. Bu gelişmelerin başında Üniversitemiz Ulusal ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından Prizen Üniversite ile ISUBÜ arasında KA107 Erasmus Projesi için ilk adım atıldı. İkinci bir gelişme ise Prizen Üniversite Ziraat ve Orman Fakültesi Lisansüstü eğitim sürdüren öğrencilerin Lisansüstü Eğitimlerini 2020 yılından itibaren ISUBÜ Ziraat ve Orman Fakülteleri’nde tamamlamaları adına bir adım atıldı. TİKA ve AB destekli Proje olanakları da Çalıştay sonrası Bilim Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Sizler sayesinde Mamuşa’yı Türkiye’nin sebze ihracat merkezi yapma yolunda büyük bir adım attığımızı düşünüyoruz. Çalıştayımıza göstermiş olduğunuz katkılardan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Gala Gecesinde konuşan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “3 ay önce ilk tohumlarını attığımız 1. Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı 4 günden beri oldukça güzel bir şekilde Genel Koordinatör Doç. Dr. Gökhan Aydın başkanlığında çok güzel etkinliklerle devam etmekte. Bu 4 gün boyunca gönül coğrafyamızdan gelen Evlad-ı Fatihanın bizlere bir emaneti olan Balkanlardan Kosova Prizen Şehri Mamuşa Beldesi çiftçilerimize kendi alanlarında Ziraat Fakültesi, Orman Fakültesi, Su Ürünleri Fakültemizin çok değerli 50 akademisyenimiz tarafından ziraat ile ilgili tarımla ilgili topraksız tarım sulu tarım ve benzeri alanlarda oldukça güzel eğitimler verildi.
Üniversitemizin ilk uluslararası eğitim çalışması olması sebebiyle tüm ekibe canı gönülden teşekkür ediyorum. Mamuşa’da en az bizler kadar bu diyarlar kadar oldukça bereketli topraklara sahip ve o bölgenin Isparta’nın Deregümü Köyü’nde olduğu gibi domates üretim merkezi. Hem Deregümü’ndeki hem de Mamuşa’da ki çiftçi kardeşlerimiz karşılıklı etkileşim içerisinde nasıl daha iyi üretim yapabilirim kaygısı içerisinde. Kendi ülkelerini bırakıp kardeş Türkiye’nin Isparta iline gelerek bizlerden kendi alanlarıyla ilgili eğitim almaya geldiler. İlmin yeri yurdu zamanı yok. İlim Çin’de de olsa gidip alırız diyen kültürün evlatları olarak Mamuşa’dan gelen bu kardeşlerimizi hakikaten tebrik etmek istiyorum.
4 gün boyunca burada teorik olarak yarında Antalya’da gerek tohumculuk üzerine gerek fidan dikimi üzerine Türkiye’nin en büyük işletmelerini gezecekler, görecekler, uygulamalı olarak yerinde izleyecekler. Cumartesi gününden itibaren kendi Ülkelerine döndüklerinde de burada geçirdikleri zamanda elde ettikleri en son teknolojik gelişmeleri hem Mamuşa’da hem Prizen’de hem Kosova’da en güzel şekilde icra etmeye çalışacaklar. Kim bilir belki 3 -5 yıl sonra bizim ülkemize Isparta’ya belki domates ihraç etme konumuna inşallah geleceklerdir. Temennimiz ve beklentimiz o yöndedir. Biz de bu güzel başarılara ev sahipliği yaptığımız için onurluyuz gururluyuz. Tüm bu kapsamlı çalışma ekibimize teşekkür etmek istiyorum. Az önce Düzenleme Kurul Başkanı Gökhan Aydın kardeşimizin de ifade ettiği gibi sadece teorik eğitimden başka ikili iş birlikleri de artmış durumda. Prizen Üniversitesinde her alanda ikili iş birlikleri de artmış durumda, Lisans üstü öğrencilerin eğitiminin bir kısmını Üniversitemizdeki Ziraat Fakültesinde ve Orman Fakültesi’nde verilecek olması.
İlerleyen dönemlerde Tika Ajansı ile birlikte inşallah hem Kosova’da hem Isparta’da daha güzel etkinlikleri izleyeceğiz ve göreceğiz. İlk olması nedeniyle önemsediğimiz bu güzel anlamlı gecede bizleri yalnız bırakmadığınız için Üniversite Rektörü sıfatı ile ifade etmek istiyorum ki bundan sonra daha güzel başarılarda hep birlikte olmak. Manuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç tarafından Üniversitemiz adına gönderilen kutlama mesajını almış bulunmaktayım. Bu etkinliğin bir benzerini de 2020 yılında Mamuşa’da düzenlemek istiyorlar. Kendisine Mamuşa’da oldukça güzel misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederiz. Mamuşa’dan gelen kardeşlerimizi oradaki misafirperverliği belki yansıtamadık ama en azında gönüllere girdiğimize inanıyoruz. Bu kapsamda bizlerde Mamuşa’dan gelen tüm misafirlerimize kalbi gönülden teşekkürlerimizi ifade ediyoruz. İyi ki varsınız iyi ki bizlerle kardeşsiniz. Bu kardeşliğimizi ilelebet sürmesini temenni ediyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum, afiyet olsun” dedi.
Konuşmalarından arından, müzik dinletisi ve Üniversite Halkoyunları Topluluğu gösterisi gerçekleştirildi. Son olarak 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı (Mamuşa Çiftçi Eğitim Programı)’na katılan Mamuşa’lı çiftçilere ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün ve Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk tarafından sertifikaları verildi. 1.Uluslararası Tarım Eğitim Çalıştayı (Mamuşa Çiftçi Eğitim Programı) bilim kuruluna ISUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Nurhan Yıldırım tarafından belgeleri takdim edildikten sonra hatıra fotoğrafı ile gece sona erdi.