Isparta Merkez Çobanisa köyünde ikamet eden Ziraat Mühendisi Ayşe Yavuz, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Besiciliği Kıl Keçisi projesine 2022 yılında başlamış olup kıl keçisi yetiştiriciliğine devam ediyor.
100 bin Türk Lirası Bakanlık hibe desteği ve 33 bin Türk Lirası ayni katkısı ile birlikte toplamda 133 bin Türk Lirası ile 42 adet kıl keçisi, 2 adet teke alımı yaptı. Geçen bir yıllık süre içinde hayvan sayısı 76 kıl keçisi, 2 adet tekeye ulaşmıştı. Proje ile bölgede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygınlaştırılarak aile ve bölge ekonomisine katkı sağlanacak.
Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri 2022-2024 yıllarında tüm illerde uygulanmaya başlanmıştır.
Proje kapsamında nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimlerinde kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun olanlar için, ilimizde 2022 yılı çağrı döneminde 24 kişi ile hibe sözleşmesi imzalanmış ve toplamda 2 milyon 294 bin Türk Lirası tutarında hibe ödemesi yapılmıştır.
2023 yılı müracaatları için ise; Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinde yapılan düzenleme ile 6691 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 14 Ocak 2023 tarihli ve 32073 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan düzenleme ile hibe tutarı 250 bin Türk Lirasına çıkarılmış olup 2023 yılı başvuru yapılan projeler değerlendirme aşamasındadır.
Ayrıca Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanmış olan “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanında eğitim veren lise dengi okullardan mezun olanlarda başvurabilecek kişiler arasına alınmıştır.” Denildi.