Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz, yeni bir mantar türü daha keşfetti.
ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Denizli ilinin Pamukkale ilçesinden Pluteus Mediterraneus (Zeytin Mantarı) isimli yeni bir mantar türünü dünyaya tanıttı.
Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz; Denizli ilinde 2009 yılından itibaren gerçekleştirdiği saha çalışmaları esnasında topladığı bazı mantar örnekleri üzerinde yaptığı araştırmaların sonucunda söz konusu eşsiz mantarın yeni olduğunu tespit ederek dünya mikotasına yeni bir tür katmış oldu.
Öğretim Görevlisi Kaygusuz; “ Bu yeni mantar türünün ilk olarak Zeytin (Olea europaea) ağacının altından keşfedilmesi ve zeytinin Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü bir ağaç türü olmasından dolayı, mantarın bilimsel ismini zeytin ağacının yetiştiği Akdeniz bölgesine atfen, “Pluteus mediterraneus” olarak isimlendirdik. Bilim dünyasına tanıtılan bu yeni mantar türü, Almanya'nın taksonomi alanında yayın yapan ‘Nova Hedwigia’ isimli dünyanın önde gelen uluslararası dergisinde yayımlandı” dedi.
ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz tarafından yeni mantar türleri keşfetmek için saha araştırması yapıldı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü'nün de eşlik ettiği çalışmada ağaç diplerinde yetişen mantarlardan Danimarka ve Brezilya'daki laboratuvarlarda incelenmesi için örnekler alındı.
Denizli ilinin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin olduğunu belirten Kaygusuz, "Kuşadası farklı ekolojik yapıları sebebi ile zengin bir bitki örtüsüne sahip. Kuşadası'nda genel olarak 3 iklim kuşağı yaşandığı için Akdeniz'in yanı sıra Avrupa-Sibirya ve İran-Turan Fitocoğrafik bölgelerine özgü bitki örtüsü görülebiliyor. Aldığımız örnekleri bilimsel yöntemlerle analiz ettikten sonra içlerinde yeni türlerin olup olmadığına bakacağız. Türkiye, yaklaşık olarak 2 bin 500 mantar çeşidine ev sahipliği yapıyor. Belirli aralıklarla Kuşadası'na gelip, araştırma yapmaya devam edeceğiz" dedi. Kaygusuz, 2020 yılında da aynı bölgede sadece Kuşadası'nda yetiştiği için 'Volvarille Turcica' ismi ile tescillenen beyaz bir mantar türü bulmuştu. Öte yandan Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) 'kırmızı listesinde' de yer alan tüylü çan çiçeği sadece bu bölgede yetişiyor.
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yaptıkları saha araştırmasında yeni bir mantar türü daha bulduklarını da ifade eden Öğr. Gör. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, "Keşfettiğimiz mantar sadece Akdeniz iklimine özgü olan zeytin ağaçlarının altında yetişiyor. Bu nedenle 'Pluteus mediterraneus' olarak adlandırdık. Denizli'de bulduğumuz yeni mantar türü de bilim dünyasına hayırlı olsun. Bilimsel çalışmalarımızı destekleyen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler'e ile EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'ye teşekkür ediyorum" diye konuştu.