Isparta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sema Sönmez, sadece yaz aylarında değil yaşamımızın her döneminde besin çeşitliliği ile beslenmemiz gerektiğini vurguladı. Sağlık için tek tip ve sadece yağ veya protein içeren besinlerle beslenmememiz gerektiği konusunda bilgi verdi. Özellikle yazın karşılaşılan en büyük sorunun mevsim sebzelerinin çeşitliliği ile birlikte kızartmaya olan ilginin arttığını söyleyen Sönmez, kızartmadan uzak durulması konusunda da insanları uyardı.
Ağır yiyeceklerden kaçınması gerektiğini belirten Sönmez, ağır yiyeceklerden uzak durulması ve mutlaka haşlama yada ızgara şeklinde pişirilmiş yiyecekleri tercih etmememiz gerektiğine dikkat çekti.
YAZIN VAZGEÇİLMEZ KARPUZ PEYNİR
Sönmez; ‘Meyvelerde günlük önerdiğimiz miktar kişiden kişiye değişiyor. Sağlıklı bireylerde günde 4-5 porsiyon idealidir. Özellikle tatlı ihtiyacımız olduğunda meyve tercih edilebilir. Karpuz ve peynir ikilisi yaz ayları açısından vazgeçilmezdir. Fakat karpuzun porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekiyor. Kahvaltı önemli bir öğün, sabah mutlaka kahvaltı etmek gerekiyor. Mevsim yeşillikleri ile kahvaltımızı süsleyebiliriz. Sıvı ve mineral kaybını önleyebilmek için mutlaka bol su içmeliyiz. Yazın asitli içeceklerde çok fazla tüketilmeye başlanıyor. Asitli içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Bunun yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu, şekerle ilgili problemimiz yoksa limonata tercih edilebilir. Mineral kaybını engellemek için günde 2 taneyi geçmeyecek şekilde soda da tercih edilebilir.’ Sözleriyle her zaman az az ve sık sık beslenmenin sağlık için önemli olduğunu dile getirdi. Çeşitli uyarılarda bulundu, ‘Akşam uyumadan 4 saat önceye akşam yemeği gelecek şekilde günlük öğünleri bölmek gerekiyor. Kullanılan yağlar karıştırılarak kullanılabilir. Ama kesinlikle katı yağ kullanılmamalı’ şeklinde konuştu.
AYDA KAÇ KİLO VERMELİ?
Sağlık açısında bir anda hızlı zayıflamanın doğru olmadığı, birçok hastada kilo verme miktarının ayda 4 kilo sınırlandığını belirten Sönmez kilo verme oranında kişinin hareketliliğine, yağ ağırlığına hatta cinsiyetine göre değişebilirlik göstereceğini ve kişinin vermesi gereken fazla kilosu 5-6 kilo ise bu kişinin ayda 4 kilo vermesinin sağlığını tehlikeye sokacağını söyledi.
‘Zayıflama mutlaka spor eşliğinde yapılmalı tek başına diyet yaparak yağların yakılması ve sağlıklı zayıflama mümkün değildir. Kişilerin günlük alması gereken yağ miktarı da enerji ihtiyaçlarına göre değişir. Zaten beslenme sırasında direk yağ almanın dışında farklı besinlerle de yağ alıyoruz. Sağlık beslenme konusunda biz hastalarımıza günlük iki üç tatlı kaşığı yağ öneriyoruz. Fakat kişilerin kabızlığı yada enerji ihtiyacı varsa bunu belli miktarlarda artırabiliyoruz. Bunlarda tabi kişiye özel olarak planlanmalı’ şeklinde konuşan Sönmez, televizyon yada gazete ve dergilerdeki diyetleri uygulamanın doğru olmadığını, diyete başlarken mutlaka doktor kontrolü ve kan tahlili yapılması gerektiğini, kişi eğer kilo aldı ise bunun altında yatan başka bir sebeplerin araştırıldığını söyledi.
İLAÇLA ZAYIFLANIR MI?
Sönmez ’Kişinin şeker hastası, tiroit hastası olması bizim için önemli. Bunları bilmeden kişinin herhangi bir diyete başlayıp bırakması da metabolizmayı yavaşlatıyor. Buda bizim işimizi zorlaştırıyor. Bu yüzden diyet yapacak kişinin dahiliye yada endokrin polikliniğine giderek tahlillerini yaptırması ve ardında da diyetisyenle görüşmesi gerekiyor. Sağlıklı olanı da bu’ dedi.
Sönmez açıklamasında ‘Bize başvuran hastalar içinde çok fazla ilaç kullanarak zayıflamak isteyenler oluyor. Bu noktada biz hastalarımıza ilaç vermiyoruz. İlaç başlanacaksa endokrin uzmanı ile görüştürerek başlanacaksa uzamanın vereceği raporla ilaca başlamasını tavsiye ediyoruz. Piyasada özellikle bitkisel ilaç adı altında satılan ilaçlardan da uzak durmalarını istiyoruz’ diye konuştu.
BİTKİ ÇAYLARINA DİKKAT
Zayıflamak isteyen kişilerin bitki çaylarına da yöneldiğini, aktarlardan alınan farklı bitki çaylarının bilimsel etkilerinin bilinmesi gerektiği uyarısında bulunan Sönmez ‘yeşil çayın metabolizmayı hızlandıran bir etkisi var. Ama sadece spordan önce içilirse bu etkili oluyor. Yani spor yapmadan sadece yeşil çay içerek de zayıflanamaz. Bitki çaylarını da iki fincandan fazla kullanmamak gerekiyor. Bitki çaylarını da doktora ve uzmanına sorarak kullanmak gerekiyor. Yani komşumuza iyi gelen çay bize de iyi gelecek anlamına gelmiyor’ diye konuştu.
Kilo problemi olan kişilerin basit şekerden de uzak durmasını. Şekerin gün içinde tüketilen kompleks gıdalardan da alınabileceğini ve hamur işi ve şerbetli tatlılardan kaçınmak gerektiğini söyleyen Sönmez, ’Yaz aylarında tatlı olarak dondurma tavsiye ediyoruz. Fakat onu da açıkta satılan yerlerden almamalarını öneriyoruz.‘ diyerek öneride bulundu.