Şifa Hastanesi Kalp Merkezi’nde 1,5 Senede 1000 Anjio Yapıldı
Şifa Hastanesi Kalp Merkezi’nde 1,5 Senede 1000 Anjio Yapıldı
Şifa Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Dr. Şenol Tayyar, kardiyoloji bölümündeki çalışmaların hızla ilerlediğini söyledi.
Yaklaşık 1,5 seneden kısa bir sürede toplam 1.000 koroner anjiyo yapıldığı ifade eden Dr. Şenol Tayyar, bunun yanında Kardiyoloji ünitesinde bir çok hastaya da Stent, Balon işlemleri ile kalp pili takıldığını, ileri tedavi aşamasındaki hastaların ise By Pass cerrahisine yönlendirildiğini belirtti.
Şifa Kalp merkezi kapsamında iki kardiyolojı uzmanı, iki Kalp Damar cerrahi uzmanının görev yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Şenol Tayyar, Isparta ve çevre iller den de çok sayıda hasta kabul eden kardiyoloji bölümümüz ve anjiyografi ünitemiz düşük mortalite ve morbidite, yüksek başarı oranları ile kısa zamanda referans merkez haline gelmiştir.
Anjiyo sayımız her geçen gün artıyor, bu artışın sebebi Hastanemiz de 24 saat boyunca kardiyoloji hizmeti veriliyor. Kaliteli hizmet, özverili çalışan ve iyi koordine olmuş sağlık ekibinin katkısı da oldukça önemli, Donanımlı bir Anjio ünitesi için teknolojiden yararlanıyoruz. Bizim için en iyi hizmet, hastalarımızı sağlığına kavuşmuş halde hastanemizden uğurlamak " diye konuştu.
Koroner Anjiyografi
Kalbimizin başlıca görevi damarlar aracılığı ile kan dolaşımını sağlayarak vücudumuzu oluşturan tüm organların beslenmesini sağlamaktır. Bu arada kalbimizin de beslenmesi gerekir. Kalbi besleyen damarlara koroner arterler denir; bu damarların tıkayıcı hastalığına ise koroner arter hastalığı adı verilmektedir. Koroner arter hastalığı kalp krizi ile sonuçlanabilir ve günümüzde tüm dünyadaki en önemli ölüm nedenidir. Koroner arter hastalığı olduğundan şüphelenilen kişilerin koroner arterlerinin görüntülenmesi (filminin çekilmesi) işlemine koroner anjiyografi (kalp anjiyosu) denmektedir.
Koroner anjiyografi ile önemli iki soruya yanıt alınır. Öncelikle hastanın kalbini besleyen damarlarda (koroner arterlerde) kritik darlık olup olmadığı sorusu yanıtlanır. İkinci olarak, bu damarlardaki darlıkların nasıl tedavi edileceği sorusu yanıtlanır (darlıkların bir kısmı ilaç ile tedavi edilebilirken, bazı darlıklar için balon ve stent işlemine, bazı darlıklar için ise bypass ameliyatına ihtiyaç duyulabilir).
İşlem kateter adı verilen (yaklaşık 2 mm çap ve 100 cm uzunluğundaki) ince borucukların kasık ya da el bileği atardamarı yolu ile kalbe ilerletilmesi ile gerçekleştirilir. İşlem sırasında lokal anestezi kullanılır (hasta bayıltılmaz). İşlem genelde 10-15 dk sürer. İşlem sonrası gerekli kontroller yapılır ve birkaç saat içinde hasta taburcu edilir.
Her tıbbi işlemde olduğu üzere oldukça düşükte olsa riskler söz konusudur. İşlemde kalp krizi, inme ve ölüm gibi önemli risk 1/1000 (binde bir) oranında görülmektedir.
Kroner Anjiyografi Yapılmasının Amaçları;
• Koroner arter hastalığının, kalp kapak hastalığının veya aort damarı hastalığının tanısını koymak ve ciddiyetini belirlemek için
• Kalp kası fonksiyonunu değerlendirmek için
• İleri tedavi (koroner balon anjiyoplasti ve stent, koroner bypass ameliyatı, kalp kapağı için girişimsel veya cerrahi müdahale) yöntemlerini belirlemek için