Sıfırdan Zirveye Nasıl Çıktı

Sıfırdan Zirveye Nasıl Çıktı

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Kasım 2021 21:22
Sıfırdan Zirveye Nasıl Çıktı

BLS Makine A.Ş. Sahibi İş insanı Bülent Sarıgül, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Sektörel Buluşma Günleri Programında öğrencilere iş tecrübelerini anlattı. Sarıgül, “Seviyorsanız çok çalışın ve mutlaka başarı gelecektir. Başarı geldiği zaman para gelecektir. Direkt hedef para olursa başarısız olursunuz. Bu benim kişisel görüşüm. Ayrıca yabancı dilini geliştirin. Yabancı dil yoksa güncel bilgilere ulaşma şansınız çok az. O nedenle kendini sürekli geliştirin ve yenileyin. Risk alın, kararsız kalmayın” dedi.

BLS Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Sarıgül, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Sektörel Buluşma Günleri Programına katıldı. ISUBÜ’nün davetlisi olarak Teknik Bilimler Meslek Yüksek  Okulu Anfisi’nde gerçekleştirilen Sektörel Buluşma Günlerine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

30 yıla varan deneyimi ile Demir Çelik Sektöründe, yurtiçi ve yurtdışında birçok önemli tesisin projelendirilmesi, imalatı, kuruluşu ve devreye alınmasını gerçekleştiren BLS Makine Mühendisliğin kuruluş hikayesini ve hayat tecrübelerini paylaşan ve aynı zamanda başarılı iş insanı Sarıgül sözlerine kısa özgeçmişini anlatarak başladı.

Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olan Sarıgül,  iş hayatına nasıl atıldığını anlattı. Sarıgül, “Bizim dönemimizde son sınıfta diploma stajı dediğimiz staj vardı. Yaklaşık 1-1,5 ay süren. Böyle bir stajda demir çelik fabrikasında staj yapmaya başladım. Bana dediler sen nasıl olsa mezun olacaksın, gel devam et burada dediler. Ben biraz kararsız kaldım çünkü memur ailenin çocuğuydum, zor şartlarda yaşayan. Babam benim devlet memuru olmamı istiyordu, özel sektör değiştiği zaman çalışmamı tavsiye etmiyordu. Ama benim hedeflerimde farklıydı, özel sektörde devam etmek istiyordum. Çünkü devlette varacağımız nokta belli ama özel sektörde bir sürü alternatif var. Devlette çalışsanız yeriniz belli, çok kötü bir suç işlemedikten sonra veya herhangi bir kırmızı ışığa rastlamazsanız gideceğiniz yer belli emekli olana kadar, kariyer planınız belli. İşe başlayınca görüyorum ki ustalar, orada çalışan işçiler, mekanik teknisyenleri yıllarını vermişler. Ben karamsarlığa düştüm, bu kadar sene boşa okumuşuz. Okulda hiçbir şey öğrenememişiz. Her gün ben okulda çalıştığımdan daha fazla ders çalışıyordum. Kitapları getirdim iş yerine, bir kısmı evde sonuçta çok da başarılı oldum. 2 yıl sonra benim askerlik geldi. Dediler sen askere git ama biz seni izinli gösterelim. Maaşını da ödeyelim, gelince devam et. Kabul ettim. Askerden geldim, tekrardan çalışmaya başladım. Kısa sürede şefliğe yükseldim. Şef olduktan sonra hızla çalışıyorum, daha sonra aynı şirkette işletme müdürü oldum. 6. Yıl sonra rakip şirketlerden bir tanesi beni fabrika müdürü olarak beni transfer etti. 27 yaşında fabrika müdürüydüm. Rahmetli babamın deyimiyle, ceketimiz her zaman kapının arkasında asılı. Ne zaman gideceğimiz, olayların sizi nereye sürükleyeceği belli olmuyor. Fabrikada da çalışırken çok iddialı projeler beni cezbediyordu. Türkiye’de hiç olmayan teknik projelere imza attık. Yurt dışından araştırıyorduk, getiriyorduk ve genelde iyi sonuçlar aldık. Başarısız projelerimizde oldu ama 2005 yılına kadar profesyonel olarak çalıştım. 2005 yılında son şirketimde, büyük bir holdingde CEO’suyum. Yaklaşık 4 bin kişi çalışıyordu. Aynı zaman İcra Kurulu Başkan Yardımcısıydım. Hiçbir ekonomik problemim yoktu. Neden böyle üst seviyesin, neden bırakıyorsun? Kendi işimi yapmak için bırakıyorum diyerek ayrıldım” dedi.

“AVRUPA’DA BİLE İYİ İSME SAHİP BİR ŞİRKETİZ”

BLS Makine Mühendislik A.Ş.’nin kuruluşu da anlatan Sarıgül, sözlerine şöyle devam etti:

 “BLS Makinayı kurdum. BLs makinada ki hedefimiz anahtar teslimi, demir çelik fabrikaları yapmak, daha çok iddialı projelerde yer almaktı. 2005 yılından buyana da, şirket kurulalı 16 yıl oldu. Önce mühendislik şirketi olarak başladık, daha sonra dedik makinaları neden üretmiyoruz. İstanbul’a bire tesis kurduk, orada üretmeye başladık. Orası bize küçük gelmeye başladı. Yeni iş yeri aramaya başlarken bize Isparta’yı tavsiye ettiler. Çünkü benim anne tarafım Uluborlu’lu, neden memleketine yatırım yapmıyorsun? diye öneriler geldi.  O memleket heyecanıyla geldik, burada Organize Sanayide bir yer aldık ve burada da üretim yapmaya başladık. Dünya'nın birçok ülkesinde ihracat yapıyoruz. Aldığımız projeler genelde mühendisliği bize ait olan hem mekanik olarak hem elektronik olarak içinde barındıran projeler, bunları yapıyoruz. Şirketimizde oldukça sektörel olarak iddialı bir yerde. Hatta Avrupa’da bile iyi isme sahip bir şirketiz. Ama bu noktaya gelene kadar, 1982’den bu güne kadar yaklaşık 40 yılımı verdim.”

“YABANCI DİL YOKSA GÜNCEL BİLGİLERE ULAŞMA ŞANSINIZ ÇOK AZ”

Öğrencilere bir takım tavsiyelerde bulunan BLS Makine A.Ş. Sahibi Bülent Sarıgül, “İşimi  severek yaptım. İnsanlar ancak sevdikleri işte başarılı olurlar. Diyeceksiniz bize ne tavsiye edersiniz? Bir kere mesleğinizi seviyorsanız yapın, sevmiyorsanız sevdiğiniz mesleğe yönelin.  Benim 1 tane kızım var, istedim ki bizim mesleğe devam etsin, o sevmiyordu. Hiç ısrar etmedim başka bir meslek seçti, saygı göstermek lazım. Çünkü insanlar sevdiği işte başarılı olur, sevmediği işte başarılı olmaz. Seviyorsanız çok çalışın ve mutlaka başarı gelecektir. Başarı geldiği zaman para gelecektir. Direkt hedef para olursa başarısız olursunuz. Bu benim kişisel görüşüm.  İstanbul’da bir Üniversite’de davet etmişlerdi. Orada da söylemiştim. Mutlaka hocalarımız bize hep diyorlar çok çalışın. Tamam, çalışalım 100 üzerinden 50 ile mi geçiyoruz. 50 ile geçiyorsak niye 100 alacağız? Benim 8 saat boş vaktim var ise neden 8 saat ders çalışayım? 50 ile geçebiliyorsam diğer 4 saatimi de hobilerime ayırayım. Çünkü mezun olduğumuz zaman şeyi savunuyorum: Her şeyi teorik olarak çok iyi bilen, kitapları ezberlemiş bir öğrenci olmak mı daha doğru, ya da sosyal yönden gelişmiş, hobileri olan, özellikle tavsiyem İngilizceyi çok iyi öğrenin. Ancak bilgiye İngilizceyle ulaşabiliyorsunuz. Yabancı dil yoksa güncel bilgilere ulaşma şansınız çok az. Ancak Türkçe’ye çevrilmiş dokümanlarla yapabilirsiniz, ya da yurt dışında bağlantılarınla iletişim kurabilmeniz için mutlaka İngilizce öğrenmeniz gerekir.  Boş vakitlerinizde gezin. Eskiden buna benzer bir söz vardı. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi bilir. Çok doğru bir laf. Bu gezmekte insanlarla sosyal ilişkilerinizin gelişmesine fayda olacak. İşe başladığınız zaman içine kapanık birisi değil, daha arkadaşlarıyla iletişim kurabilen, daha sosyal birisi olarak başlayacaksınız. İlerde akademik bir çalışma yapmak istiyorum diyorsanız, o konuda bilemiyorum. Ben size bir abi olarak tavsiyede bulunuyorum.  Müzikle uğraşmak olabilir veya sporla uğraşmak olabilir. Bunlar hobilerin zaten amacı ve hedefi. Tabi derslerinizde iyi olmalı ki, belli bir başarıyı yakalayın. Dersler kötü olursa yine eksik kalır. Ama gerçek teknik veya teorik çalışmalarınızı mutlaka iş hayatınızda yapacaksınız. Okulda öğrendikleriniz sizin binanın temeli gibi olacak. Temel zayıf olursa binada zayıf olur. Temel için neler gerekiyor? Matematik, fizik zaten bunlar olmazsa olmazlarımız. Bunları bilmezseniz ne elektronikte, inşaatta başarılı olma şansınız yok. Çünkü bunların tamamı mekanik teoride bir kaynak. Matematiği, fiziği bilmeseniz zaten bunun teorisini de öğrenemezsiniz veya ezberlersiniz. Onun için bunların temelini bilmek gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Öte yandan öğrencilerin sorularına içtenlikle cevap veren Sarıgül’e ISUBÜ MEYOK Prof. Dr. Ahmet Kabul tarafından teşekkür belgesi ve Ulu Önder Atatürk’ün portresinin yer aldığı “Ne Mutlu Türküm Diyene” fotoğraf hediye edildi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.