Sigara Bırakmak İçin Ramazan Ayı İyi Bir Fırsat
Oruç tutulan süre içinde sigara içmek mümkün olmuyor, böylece kişiler günün büyük bölümünde sigaradan uzak kalabiliyorlar. Bir ay boyunca bu öldürücü alışkanlıktan uzak kalmayı deneyebilirsiniz.
Oruç tutulan süre içinde sigara içmek mümkün olmuyor, böylece kişiler günün büyük bölümünde sigaradan uzak kalabiliyorlar. Bir ay boyunca bu öldürücü alışkanlıktan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaranlar özgüvenleri artar ve bırakma kararlılığını Ramazan ayı sonunda da sürdürebilirler.
Bu vesileyle; sigarayı bırakan kişi hem sağlıklı bir hayata başlar hem de kontrolün kendinde olduğunu, iradenin ne kadar kuvvetli olduğunu hissederek, kendine olan güveni artarak sosyolojik yararı da görülür.
Oruç tutmak sigara tiryakileri için daha zor olduğunu biliriz. Oruç tutan sigara tiryakilerinin gün içinde sürekli gergin, hoşgörüsüz, sinirli, mutsuz olmalarının, yoğunlaşma güçlüğü çekmelerinin en önemli sebebi nikotin yoksunluğudur. Diğer yandan kan şekerinin düşmesi, kahve gibi kafein içeren maddelerden yoksun kalınması da bu gerginliği artırır ve şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir. Oruçluyken tüm gün sigara içilmemesinin ardından aniden sigara içilmeye başlanması vücuda bir etki eder. Bir kişi tüm günü sigaradan uzak geçirdikten sonra açılan iftarla birlikte tüm açlığına rağmen yemekten bile önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabilir ve üst üste sigara yakıp nikotin açlığını gidermeye çalışabilirler. Bu durum kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanaması riski önemli düzeyde artar. Beyin hızla uyarılır; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebilir.
Sigaranın içerdiği sayısı 4000’in üzerindeki kanserojen maddeden uzak kalmak vücudumuzun temizlenmesi için çok faydalı. İlk 24 saatte kan basıncı ve kalp atım hızı bazal düzeylere geri döner. İlk haftanın sonundan itibaren damak tadımız yerine gelir ve nefesimiz rahatlar. Kişiler, nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde sigara arayışına girer. Bu istek sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artar ve nikotin yoksunluk semptomları kendini göstermeye başlar.
Sigarayı hazırlıksız birden bire kesmek son derece güçtür. Bu nedenle Ramazan ayına birkaç hafta kala sigara ve kahve tüketiminin azaltılması yemek düzeni ayarlanarak vücudun oruca hazırlanması gerekiyor. Ramazan başlar başlamaz sigarayı bırakma kararlılığı gösterilmeli ve çevreye bu karar açıklanarak sosyal destek alınmalıdır. Kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişilerin bu dönemde kahve yerine ıhlamur, meyve çayı içmesi öneriliyor.
Sigara binlerce kanserojen ve zararlı maddeler içeren ve bağımlılık yaratan bir maddedir. Sigarayı azaltarak bırakma denemeleri genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Her insan yeterince isterse, doğru motivasyonlarla sigaradan kurtulabilir.
Maneviyatın en yoğun şekliyle yaşanacağı ve dua kapılarının sonuna kadar açık olacağı bu mübarek günlerde tiryakilerimizin bu fırsatlardan yararlanmaları bırakma motivasyonlarının daha da güçlenmesine vesile olacaktır.
Diğer taraftan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Hocamızın belirttiği gibi sigarayı bir “dost” olarak görmekten vazgeçilmelidir. Ağır tiryakilerin bile ramazan süresince oruç nedeniyle 10-15 saat sigaradan uzak kalabildiğini söyleyen Hocamız, “Bir ay süresince bu kadar uzun süre bu kötü alışkanlığından uzak durmayı başarabilen bir kişi, sigarayı bırakmayı düşünmelidir.” dedi.
Ayrıca Hocamız, “Sigarasızlık nedeniyle görülen el titremesi ve heyecan gibi ataklar 20-25 saniye sürer. Atak süresince sigara içilmediği takdirde bu istek geçiyor. Tiryakilerin işte bu sırada farklı şeylerle meşgul olmaları gerekir. İftardan sonraki birkaç saat kontrol edildiği takdirde de kendi iradeleriyle sigarayı bırakabilirler.” dedi.
Sigarayı bırakmak isteyenler; Isparta Devlet Hastanesi, KETEM, Halk Sağlığı Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ve S.D.Ü. ‘de bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerimizden hekim desteği alabilirler.