Soğuk Hava Kalp Sağlığını Etkiliyor
Soğuk Hava Kalp Sağlığını Etkiliyor
Kış aylarında kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında soğuk hava ve aşırı rüzgâr gelmektedir. Bu iki faktöre aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini ve ölümleri artırmaktadır.
Soğuk havalarda vazokonstrüksiyon denilen damarlarda büzüşme olmakta bu ise kan basıncında yükselmeye yol açmakta, tansiyon da yükselme kalbin fazla çalışmasına neden olmakta ve yine kalbin fazla çalışmasıyla ve soğuk nedeni ile kalp damarlarında büzüşmesiyle göğüs ağrısının artması ve kalp krizi meydana gelir. Konu ile ilgili bilgilerini aldığımız Isparta Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Hızır Okuyan “Hava sıcaklığında azalma kanın viskosite denilen kıvamında artışa bu da pıhtılaşmaya yatkınlığı arttırmaktadır. Hem damarlarda büzüşme hem kan kıvamında artış her ikisi beraber göğüs ağrısını ve kalp krizini tetiklemektedir” dedi.
Okuyan “Yine kış mevsiminde yaz mevsiminde görülen fazla olan sebze meyve tüketimi azalmakta buna karşın yüksek kalorili yiyecek tüketimi artmaktadır. Hareketlilik azalmakta, özellikle sağlıklı yaşam için yapılan egzersiz azalmakta ve bunlar neticesinde tansiyon, koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi birçok hastalığa yol açan fazla kiloluluk- şişmanlık (obezite) artmaktadır. Yine havaların soğuması ile viral hastalıklar artmaktadır. Bu virüsler kalp kası ve zarı iltihaplarına yol açmakta ve hatta kalp damarlarında ateroskleroz denilen damar sertliğine neden olmaktadır.
Kış mevsiminde hava kirliliği ve yine soğuğun da tetiklemesi ile astım atakları ve KOAH alevlenmeleri ve bunların ileri aşamalarında zatüre denilen akciğer iltihapları meydana gelmektedir. Bu hastalıklarla birlikte kan oksijen düzeyi azalmakta, akciğer tansiyonu yükselmekte ve bunlar da kalbi yorarak kalp yetersizliğine, ritim bozukluklarına ve göğüs ağrısına yol açmaktadır.
Bu nedenlerle mutlaka soğuktan korunulmalıdır. Ayrıca yediklerimizin sağlığa uygun olmasına dikkat etmeli yüksek kalorili yiyeceklerden ve hareketsizlikten mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Astım- KOAH hastaları şikayetleri başlar başlamaz en kısa sürede mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına ya da takipli oldukları hekimlerine başvurmaları gerekmektedir.
Grip ve nezle hastalıklarında kullanılan damar büzücü ilaçlar hipertansiyon, koroner arter hastalığı veya kalp yetmezliği olan hastalarda kaçınılmalıdır. Grip şikayetleri ile doktora başvuran hastalar özellikle hipertansiyon hastası iseler bunu doktorlarına belirtmelidirler” ifadelerini kullandı.