Sönmez Isparta Gülünü Meclise Taşıdı: Sektöre Yönelik Stratejik Öneriler

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez Isparta Gülünü Meclise Taşıdı: Sektöre Yönelik Stratejik Öneriler

Yayınlanma:
Sönmez Isparta Gülünü Meclise Taşıdı: Sektöre Yönelik Stratejik Öneriler

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Isparta gülünün Türkiye ve dünya ekonomisine olan katkılarını vurguladı. Sönmez, 2023 yılında Türkiye'nin gül yağı ihracatının %95'inin gerçekleştirildiğini ve bu ihracat gelirinin 30 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Ayrıca, en fazla gül yağı ihracatı yapılan ülkelerin Fransa, İngiltere ve İsviçre olduğunu belirtti.

Sektördeki önemli konuları da ele alan Sönmez, mevsimlik işçi sorununu çözmek için yerel halkın teşvik edilmesi ve çocuk işçiliğinin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sentetik gül ürünlerinin artışının sektöre zarar verdiğini ve doğal gül üreticilerinin pazar payını azalttığını dile getirdi. Bu konuda devlet denetimlerinin artırılması gerektiğini belirten Sönmez, sektördeki fiyat istikrarının sağlanması için taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini de önerdi.

Milletvekili Sönmez konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Isparta’mız, Türkiye’nin gül ve gülyağı üretim merkezidir. Isparta gülü; İhracat geliri, İstihdam yaratma, Turizm, Bölgesel kalkınma, gibi çeşitli alanlarda katkı sunarak, Türkiye ekonomisinin önemli bir unsuru haline gelmiştir.

2023 Yılında Türkiye’de gül üretim miktarı 20 bin tondur. Bu üretimin %85’i olan 17.114 tonu da Isparta’mızda üretilmektedir. Isparta 2024 yılı gül dikim alanı 24 Bin dekar olup gül üretim miktarı 10 bin ton olduğu değerlendirilmektedir. Türkiye, dünya gül yağı üretiminin % 65 ‘ini karşılamakta olup, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ülkemizde üretilen GÜL YAĞININ %95’i ihraç edilmekte olup, 2023 yılında 30 milyon dolara ulaşmıştır.

2023 yılında en çok GÜLYAĞI ihracatı yaptığımız ilk üç ülke; Fransa İngiltere ve İsviçre olarak gerçekleşmiştir. Isparta gülü, önemli bir geçim ve istihdam kaynağıdır. Aynı zamanda bu durum, yerel ekonominin canlanmasına katkı sağlamaktadır. Sadece bölge ekonomisine değil, Türkiye ekonomisine de çok büyük katkı sağlayan Isparta gülünün Sektörün devamlılığı ve rekabetçiliği açısından ÖNERİLERİMİZİ buradan dile getirmek isterim.

1.KONU MEVSİMLİK İŞÇİ KONUSU

Yerel halkın bu sektörde çalışma konusunda bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesi, işçi açığının kapatılmasına yardımcı olacağına inanıyorum. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için daha sıkı denetimler yapılmalı; Çiftçiler ve üreticiler, çalışma izni ve diğer yasal prosedürler konusunda bilinçlendirilmelidir.

2. SENTETİK GÜL SUYU

Son dönemlerde piyasada sentetik gül ürünlerinin artması, Isparta'mızın marka değerini düşürmekte olup gül sektörüne büyük zararlar vermektedir. Doğal gül ürünlerinin üretim maliyetleri sentetik ürünlere göre daha yüksek olduğundan, sentetik ürünlerin daha düşük fiyatlarla satılması, doğal gül üreticilerinin pazar payını kaybetmesine yol açmaktadır. Bu durum, sektördeki üreticilerin devamlılığını tehlikeye sokmakta ve zaman içinde sektörün bitmesine neden olmaktadır.

Devletimiz tarafından yapılan denetimlerin hız kazanmasının yanı sıra sentetik gül suyu ile gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir.

DİĞER BİR KONU FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMASI

Gül sektöründe yaşanan firmalar arasındaki rekabet nedeniyle taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerekmektedir. 2023 Yılı gül yaprağı fiyatı kilogram başına 55 TL olarak gerçekleşmiş olup, 2024 Yılı için öngörülen kilogram fiyatı 80-90 TL olarak beklenmektedir. Fakat Maliyet ve gider kalemlerine baktığımızda bu fiyatın 100 TL ve üzeri olmasını önemsiyorum. Ayrıca fiyatın ne zaman belirleneceğini bilmeyen küçük firmalar, daha ucuz satışla sezonu zarar ederek kapattıklarını belirtmişlerdir. Bu durum, küçük firmaların ihracat rekabet sürecini olumsuz etkilemektedir. Taban fiyatının yükseltilmesi ve hasat öncesi fiyatın belirlenmesi sektördeki firmaların daha öngörülebilir ve sürdürülebilir bir üretim planlaması yapmalarına olanak tanıyacaktır.

Devletimizin Üreticilere destekleri konusunda ÇKS kayıtlı yağlık gül üreticilerimize Bakanlıkça;

  • Mazot gübre desteği 107 TL
  • Organik tarım desteği 90 TL
  • İyi tarım uygulamaları desteği 36 TL
  • Küçük aile işletme desteği 200 TL verilmektedir.

Üreticilerimize destek hususunda bu yeterli midir?

Buna ilave olarak;

  • Gül çiçeği üreticilerine kilogram başına destek verilmesini ve gül çiçeği imalatçılarına KGF kredi desteği sağlanmasını önemsiyorum.
  • Teşviklerin arttırılmasının da gülcülük sektörünü büyümesine katkı sağlayacağına inanıyor, Gazi Meclisimizi ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.