Suriyede Yine Kan Aktı
Bir aydan fazladır devam eden hükümet karşıtı gösterilerin en büyüğü bugün yapılıyor. İlk gelen haberlere göre en az iki kişi öldü.
Suriye’de, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı bir aydan fazla süredir devam eden protesto gösterilerinin en büyüğü bugün düzenleniyor. Cuma namazından sonra başlayan gösterilerde eylemcilerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
Başkent Şam'ın merkezindeki Midan bölgesinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık, Esad rejimi aleyhine sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Görgü tanıklarının belirttiğini göre Suriye güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla göstericilere müdahale etti. Göstericilerin müdahale sonrasında tekrar toplandığı gelen haberler arasında.
Hama kentindeki gösterilerde ise, iktidardaki Baas partisinin merkezine ulaşmak isteyen göstericilere karşı gerçek mermi kullandığı bildirildi. Tanıklar, Hama'daki bir binanın çatısında iki keskin nişancı gördüğünü, en az iki kişinin öldüğünü anlattı. Humus kentinde ise güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için ateş açtığı ifade edildi. Bölgedeki bir insan hakları savunucusu, güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralananlar olduğunu belirtti.
Eylemlerin ilk olarak başladığı güneydeki Dera kentinde de bugün gösteriler düzenleniyor. Gösteriye katılan yüzlerce kişi rejim aleyhtarı solganlar atıyor. Ülkenin kuzeydoğusu da gösterilere sahne oluyor.
MUHALİFLER TALEPLERİNİ SIRALADI
Gösterilerin düzenleyicisi Yerel Koordinasyon Komiteleri de bugün taleplerini bir bildiriyle duyurdu. Bildiride Baas Partisi'nin iktidardaki tekeline son verilmesi ve demokratik siyasi sistemin kurulması istendi. Bildiride "Özgürlük ve itibar sloganlarına, barışçı demokratik değişim olmadan ulaşılamayacağı" denildi.
Tüm siyasi suçluların serbest bırakılmasının talep edildiği metinde, mevcut güvenlik kurumlarının kaldırılması ve bunun yerine yasalara uygun hareket eden belirli yetkileri bulunan bir kurumun oluşturulması gerektiği ifade edildi.
48 YILLIK OLAĞANÜSTÜ HAL DÜN KALKMIŞTI
Beşar Esad dün, 48 yıl yürürlükte kalan olağanüstü hali resmen kaldırmış, devlet güvenlik mahkemelerini feshetmiş ve ülkede barış gösterilere izin vermişti. Bu değişiklikleri içeren yasa tasarılarının, 2 Mayıs'ta olağanüstü toplanacak olan mecliste onaylandıktan sonra yürürlüğe girmeleri bekleniyor.
İnsan hakları örgütleri ise Suriye'deki gösterilerde şu ana kadar 200'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.
ARAP BÜYÜKELÇİYE TEHDİT
Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, bir Arap ülkesinin Şam büyükelçisini "ülkesinin Suriye'deki olaylara karıştığını gösteren kanıtları medyaya açıklamakla tehdit ettiği" iddia edildi.
Champress internet sitesinde yer alan ve Lübnan'da yayımlanan El Ahbar gazetesine dayandırılan iddiaya göre, hafta başında Şam'daki yabancı büyükelçilere hitap eden Muallim, "Bazı Arap ülkelerinin Suriye'de , özellikle de Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentinde mezhepçiliği tahrik ettiğini" söyledi.
Haberde Suriye'nin, ülkedeki olaylara Ürdün merkezli desteğin olduğu ve Ürdün'den bazı kişilerin karıştığına ilişkin delilleri Amman yönetimine sunduğu belirtildi.