Susuzluk Kapımızda

Eğirdir Gölü'nde, Isparta'nın içme suyu için çok sıkıntılı bir süreç yaşandığını belirten Başkan Başdeğirmen, susuzluk tehlikesine karşı alınan tedbirleri açıkladı.

Yayınlanma:
Susuzluk Kapımızda

Eğirdir Gölü'nde, Isparta'nın içme suyu için çok sıkıntılı bir süreç yaşandığını belirten Başkan Başdeğirmen, susuzluk tehlikesine karşı alınan tedbirleri açıkladı.

Başdeğirmen “ Şimdi biz ileriye doğru ilave borularla hattı 4 ay önce onu uzatmıştık. Belki yağmur yağar, su kaynağımız artar diye bekledik. Allah yağmur da vermedi biliyorsunuz. Gölden su aldığımız yerin hemen arkasında önemli miktarda yeraltı suyu olduğunu tespit ettik. Şimdi oraya artezyen açıyoruz. Oradaki artezyen kaynak suyunu burada bulunan tesise basacağız. İkincisi Aksu'dan gelen yıllık 50 milyon metreküp suyun 30 milyon metreküpünü göle, 20 milyon metreküpünü Isparta'ya cazibeyle getirebiliyoruz. Üçüncüsü Atabey Akçay Barajı bitmek üzere. Gövde betonları bitti. 10 milyon metreküp su toplama kapasitesi var. Biz Isparta şebekesi suyunu arıtarak arıtılmış suyu Atabey ovasına sulamaya veriyoruz. Oradaki suyu da Isparta'ya alıyoruz, bu suyu içme suyu olarak cazibeyle getirebiliyoruz. Bir diğeri Darıderesi iki barajı. Buranın gövde betonları bitti. Önümüzdeki iki ay içerisinde su toplamaya başlayacak. Orada da 8 milyon metreküp su toplama alanımız var. Darıderesi 1 göletinde 5 milyon metreküp su var oradaki su can suyumuz. Her an bir olumsuzluğa karşı onu can suyu olarak tutuyoruz. Dolayısıyla bu çalışmalar bizim sıkıntılarımızı giderecek. Ama bizim şu anda bir yıl daha, tabi bu yıl kar, yağmur yağmazsa sıkıntılı bir sürecimiz var. Bunu hep beraber aşacağız” dedi.

YAĞIŞ OLMAZSA 3-5 SENELİK REZERV VAR
Suyun tasarruflu kullanılması yönündeki uyarılarını yineleyen Başkan Başdeğirmen “Ama ben şunu görüyorum ki hala su sıkıntısının kapımızda olduğunun farkında değiliz. Halen daha mahallelerde hortumla bahçe suluyoruz. Hortumlarla arabalar yıkanıyor, halılar yıkanıyor. Serinlemek için yolları, kaldırımları ıslatıyoruz. Bunu anlatamıyoruz. Yarın bize en çok yine bunu yapanlar tasarrufsuz kullananlar kızacak. Bu sorun hepimizin sorunu. Bizler arayış içerisindeyiz. 4 tane daha yeni artezyen açtık. Artık bizim taban suyumuz 90 metreden 310 metreye düştü arkadaşlar.

Bu Türkiye genelinde olan bir durum. Sadece Isparta değil. Bu bir doğa olayı. Bunun hakkından kimse gelemez. O kadar yağış olmalı ki 310 metreden geriye dönüp 90 metreye kadar taban suyunun çıkması lazım. Şu anda kar yağsa tüketime hazırız. 3 sefer kar yağsa biz zaten yazın tüketmeye hazırız. Ama biz şu an hazırdan yiyoruz. Yağışlar olmazsa bizim 3 sene 5 senelik rezervimiz var” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.