Tarım ve Hayvancılık Fuarı Başladı
Tarım ve Hayvancılık Fuarı Başladı
18. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Gökkubbe Ulusal Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Tarım ve hayvancılıkla ilgili a’dan z’ye her türlü ürünün yer aldığı ve sektördeki son teknolojik gelişmelerin de yakından görebileceği fuar 11 Kasım Cumartesi gününe kadar açık kalacak.
Fuarın açılış programına Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İlçe Belediye Başkanları, meslek odaları başkanları ile tarım ve hayvancılıkla ilgili sektör temsilcileri katıldı.
Isparta'da Tarımın Önemi
Açılış konuşmasında fuarın Isparta’ya ve bölgeye hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunan Vali Baruş “ Isparta, Türkiye ekonomisi açısından önemli bir şehirdir. Neden önemli? Çünkü tarımsal üretimde, özellikle meyvecilik alanında ve bitkisel yağ üretiminde Isparta, Türkiye'nin öncü illerinden biridir. İhraç ettiği ürünlerin dörtte üçünü tarımdan yapan bir şehrimizdir. Dolayısıyla tarım, hem istihdamını sağlama, hem de vatandaşlarımızın yaşam seviyesini artırma bakımından çok çok önemlidir. Elbette bu fuarlar, hem sosyal bakımdan hareketlilik sağlamaları hem de yerel ekonomi açısından da bir değer taşıyor.
Fuar Isparta Tarımı İçin Fırsatlar Sunuyor
Aynı zamanda tarım ve hayvancılık alanında yeni teknoloji üreten üreticiler ürünlerini sergileme imkanı buluyor ve tarım üreticilerimiz de o imkanlarla bir araya gelerek, daha verimli, daha etkin bir üretim yapmanın hangi koşullarda mümkün olduğuna yakinen şahit olabiliyorlar. Diğer taraftan yeni teknolojilerle tanışma sayesinde, üretim tekniklerini geliştiren çiftçilerimiz, üzerinde çalıştığı toprağın ve beslediği hayvanların daha fazla verim sağlayabilmesi için bu teknikleri ve yeni ürünleri üretim koşullarında kullanarak hem ekonomilerini iyileştirme durumuna getiriyorlar hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlama imkanı da buluyorlar. Bu anlamda Isparta'da 18'incisi düzenlenen bu fuar, her geçen yıl Isparta ekonomisi için, özellikle tarım ve hayvancılık alanındaki ekonomi için ciddi yenilikler getirdiğini, üreticilerimizin yeni teknolojilerle tanışmasını sağladığını açıkça ifade edebiliriz.
Tarımda Karşılaşılan Sorunlar Ve Öneriler
Üretim yaparken artık belli koşullarla sınırlıyız. Neden? Kullanabileceğimiz su miktarı azaldı. Doğadan alabildiğimiz ve her geçen gün kullandığımız üretim tekniklerinin meydana getirdiği atıklar doğayı kirletiyor. Bundan sonra artık bu konuların üzerine kafa yormamız lazım. Daha az su kullanarak daha fazla üretimi nasıl yapabiliriz?
Daha az su kullanan ürün çeşitliliğini nasıl geliştirebiliriz? Ve daha son teknoloji ürünleri tarımda yaygın olarak nasıl yaygın ve uygun maliyetli olarak nasıl kullanabiliriz? Bunların üzerine düşünmemiz lazım. Yine üretim yaparken meydana gelen atıkları doğayla uyumlu, doğaya daha az zarar verebilecek şekilde nasıl imha edebiliriz, nasıl yok edebiliriz? Bunlar üzerine kafa yormamız lazım. Bu anlamda da üniversitelerimizin katkısı çok çok önemli.
Yani bilim insanlarının, özellikle tarımsal zararlarla mücadelede kimyasal maddeler kullanılmasından ziyade bitkisel kökenli ilaçların kullanımı yönünde araştırmalarına derinlik vermesi ve böylece bitkisel ilaçların kullanılması sayesinde de doğaya zarar veren bu kimyasal atıkların önüne geçilmesi konusunda ciddi katkılar sağlayacaktır.
Diğer taraftan da sulama tekniklerinin iyileştirilmesi, sulama koşullarının modern teknolojilerden yararlanılarak daha az su kullanımının teşvik edilmesi, daha az su kullanan tarımsal ürünlerin çiftçimize tavsiye edilmesi ama aynı zamanda desteklenmesi de önem taşıyor. Bu açılardan bu fuarın Isparta tarımı için, çevre illerimizdeki tarım için, tarımsal faaliyetler için, hayvancılık için çok önemli fırsatlar sunacağına yürekten inanıyorum. Buraya teşrif eden tüm misafirlerimizin saygılarını sunuyorum. Tarım ve hayvancılık fuarımız, tüm üreticilerimize, Isparta'mıza, Türkiye'mize hayırlı olsun” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Baruş ve protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini keserek stantları gezdi.