Torba Yasa Dertlere Derman Olmayacak
MHP İl Başkanı İsa Yalçın, meclisten geçirilen torba yasa ile yapılan düzenlemelerin dertlere derman olmayacağını ifade etti.
Kanun teklifinde vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara çövzüm getirecek hiçbir madde yok diyen Yalçın, “Ama, MHP olarak Komisyon ve Genel Kurul’da yaptığımız eleştiriler, ortaya koyduğumuz görüşler ve mutlaka bu Kanuna dahil edilmesi için Hükümete ve AKP Grubuna yaptığımız çağrılar üzerine bazı düzenlemeler Teklife alınmıştır.
Bunun neticelerinden biri, muhtarlarımız için olmuştur. MHP'nin verdiği mücadele sonunda, muhtar maaşlarının 875 Liraya yükseltilmesi kabul edilmiştir.
Bu bağlamda, şu an itibariyle 420 TL olan muhtar ödeneği 875 TL seviyelerine çıkarılmıştır.
MHP olarak karşı çıkmamıza rağmen AKP Grubunun oylarıyla kabul edilen bazı düzenlemeler ise şunlardır:
“Mera, yaylak ve kışlakların yapılaşmaya açılması, Köy meralarının köylünün elinden alınarak hazineye devredilmesi, imar yetkisinin belediyelerden alınması ve bakanlığa satış yetkisi verilmesi” öngörülmektedir.”
Bu maddenin yasalaşmasıyla çitçimizin hayat kaynağı ve öz varlığı olan meralarımız yapılaşmaya açılacak, adeta taş yığını haline getirilecek üstelik devlet eliyle satılacaktır. Bunun sonucu olarak:
Zaten bankalara ipotekli olan, Türk çiftçisinin geleceği, bir daha ipotek altına alınacaktır...10 yıllık AKP İktidarının yanlış tarım politikalarının bedelini de hem çiftçimiz hem halkımız ödeyecektir.
Ülkemiz et ithal eden ülke konumunu sürdürecektir. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz AKP iktidarı meraları ıslah edip çiftçimizin kullanımına sunup, hayvancılıkta verimi artıracağı yerde meraları satma kararı almıştır.
MHP olarak mutlaka düzenleme yapılmasını istediğimiz, önergeler verdiğimiz, ancak AKP Grubu tarafından reddedilen konulardan bazıları ise şunlardır:
Başta çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayicilerimiz olmak üzere vatandaşlarımızın vadesi geçtiği halde ödeyemediği kamuya olan vergi, sigorta primi, kredi ve benzeri borçlarına yeniden yapılandırma getirilmesi, (Bu önergemiz AKP’lilerce reddedildi.)
*“Tarımsal üretimde kullanılan mazot ve gübreden KDV alınmaması”, (Bu önergemiz AKP’lilerce reddedildi.)
Kendilerini çifti dostu olarak gösteren AKP iktidarı bu önergemizi reddederek çiftçi dostu olmadığını göstermiştir.
Çünkü: Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülke kim? Türkiye…
*Ülkemiz, tarımda dünyanın en pahalı mazotunu kullanan ülkeler arasındadır.
*Bilindiği üzere mazot bedelinin yaklaşık % 30’unu özel tüketim vergisi (ÖTV) oluşturmaktadır. Mazotta %18 katma değer vergisi (KDV) yükü vardır. Bunlar çiftçimizden alınır; ama gemiciklerinden ve yatlardan her ne hikmetse kdv alınmaz.
*Halbuki MHP olarak biz Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için, çiftçimizin kullandığı mazota ÖTV ve KDV istisnası getirilmesi gerektiğine yürekten inanmaktayız.
Yine çiftçimizin dertlerine merhem olacak: “Geçici ve mevsimlik işçiler ile sulama birlikleri personeline kadro verilmesi” hakkındaki önergemiz AKP’lilerce reddedildi. Şayet bu önergemiz kabul edilseydi Isparta’daki sulama birliklerinin borç yükü bir nebze olsun hafifleyecekti.
Yine esnafımızı, işçimizi, din görevlilerimizi, yaşlılarımızı, şehit ailelerimizi ilgilendiren halkımızın dertlerine çare olması için MHP’nin verdiği ancak AKP Grubu tarafından reddedilen önergelerimiz de şunlardır:
* “Esnafın geçmişte vergi mükellefiyeti olan süreleri borçlanıp hizmetine saydırması”,
*İşçi kadrolarında çalışan üniversite mezunları, mimar, mühendis ve teknikerlerin memur kadrolarına atanması,
*Vekil imam ve vekil müezzinler ile vekil ebe-hemşirelerin kadroya atanmaları,
*Usta öğreticilere, ücretli öğretmenlere, aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmesi,
*Atanamayan öğretmenler için 100 bin öğretmen kadrosu ihdas edilmesi,
* 65 yaş aylığı ile muhtaç engellilerin aylığının artırılması,
*Şehit çocuklarının tamamına istihdam hakkı verilmesi,
*Şehit ve gazi çocuklarına vakıf üniversitelerince kontenjan ayrılması,
*Şehit anne ve babasına ayrı ayrı asgari ücret tutarında aylık bağlanması,
*Harp ve vazife malûllerine 3600 prim gününde yaşlılık aylığı bağlanması,
*Harp ve vazife malullerinin kullandığı ortez-protez, araç-gereç ve tıbbi malzemelerin hiçbir kısıtlama olmaksızın karşılanması,
* Kore ve Kıbrıs gazilerimizin hepsine şeref aylığının tam olarak ödenmesi,
*Devlet övünç madalyası verilenlere şeref aylığı bağlanması,
*Disiplin cezalarına af getirilmesi,
*4/C mağdurlarının kadroya atanmaları,
*Üniversite mezunu polislerimize 3600 ek gösterge verilmesi,
* Kamu işçilerinin başka kamu kuruluşlarına nakline imkan verilmesi,
* Başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu çalışanlarının ek ödemelerinin emekli aylığına yansıtılmasının sağlanması,
* Kamuda şef, şube müdürü, il müdürü gibi kadrolarda çalışanların yaptığı görevin önemi, ağırlığı ve sorumluluğu karşılığı olan mali haklarının verilmesi,
* Araştırmacı kadrolarına atanan şube müdürü, hastane müdür ve müdür yardımcıları ile il sağlık müdür yardımcılarının mağduriyetinin giderilmesi,
* Emrinde çalışanlardan daha düşük maaş alan mimar, mühendis gibi teknik kadrolarda çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi,
* Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi,
* Emeklilik için hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurdukları halde, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin giderilmesi.
Sonuç olarak; MHP’nin yaptığı çağrılarla, özel çabası ve desteği ile şehit aileleri, gaziler, maluller, yaşlılar, engelliler, geçici köy korucuları, muhtarlar ve sözleşmeli kamu çalışanları ile ilgili bazı olumlu düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte, bu torba kanun vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal yönden karşı karşıya bulunduğu temel sorunlara çözüm getirecek konuları içermemektedir” dedi.
Kaynak: