Türkiye’de Modern Tıp Eğitiminin Başlaması
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından önceki günlerde “14 Mart Tıp Bayramı” kapsamında kutlama programı düzenlendi. Etkinlikte Türkiye’de Modern Tıp Eğitiminin Başlaması sunum da gerçekleştirildi.
SDÜ Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar, SDÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rasih Yazkan, Tıp Fakültesi akademisyenleri ile öğrencileri katıldı.
SDÜ’den yapılan açıklamada: “Programda “Türkiye’de Modern Tıp Eğitiminin Başlaması” isimli bir sunum yapan SDÜ Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce, Türkiye'de Temel Tıp Eğitiminin 18. Yüzyılda Osmanlı Döneminde III. Selim zamanında donanmanın hekim ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan okulda ve hastanede başladığını söyledi. II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağının kaldırılmasından sonra Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi tarafından 14 Mart 1827'de Tıbhane-i Amire’nin kurulması ile Türkiye’de devamlılığı olan ilk tıp okulunun açıldığını ve bugün kutladığımız Tıp Bayramının bu okulun kuruluş tarihi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi İnce, ülkemizde açılan eğitim dili Türkçe olan ilk sivil tıp okulunun ise Sultan Abdülaziz döneminde açıldığını kaydetti. Sözlerine Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar, “Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına da rahmet diliyorum. Tüm olumsuz şartlara rağmen bölgede sağlık hizmetleri büyük bir özveri ve fedakarlıkla yürütüldü. Başarılı bir şekilde de devam ediyor. Deprem bölgesinden gelen tüm öğrencilerimiz için fakülte olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. 14 Mart, sadece modern tıbbın başlangıcı değil aynı zamanda düşman işgaline karşı bir direniş, şeref ve haysiyettir.” dedi. Konuşmaların ardından akademik unvanda yükselme yaşayan doktorlar binişlerini giydi.