Üniversite Asistan Hekimleri Eylemde
Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği'nin dışında bırakılan, üniversitelerde çalışan asistan doktorlar, iş bırakma eylemi yaptı.
Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği'nin dışında bırakılan, üniversitelerde çalışan asistan doktorlar, iş bırakma eylemi yaptı. SDÜ Hastanesi Poliklinikler girişinde toplanan asistan doktorlar yaşadıkları hak kaybının bir an önce giderilmesi için başta YÖK olmak üzere yetkilileri göreve çağırdı. Asistan Doktorlar hep bir ağızdan: “Eşit İşe Eşit Ücret İstiyoruz” dedi.
Üniversitelerde çalışan asistan doktorlar, Sağlık Bakanlığı'nın 'Beyaz Reform' adıyla duyurduğu 'Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği'nin dışında bırakıldı. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan asistan doktorlar ile üniversite hastanelerinde çalışan asistan doktorlar arasında ciddi bir gelir farkı oluştu.Konuya tepki göstermek için iş bırakma eylemine giden asistan doktorlar Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hastanesi Poliklinikler girişinde toplanarak kitlesel basın açıklaması yaptı.
Hekim Sen, Hekim Birliği Sendikası, Tabip Sen, Genel Sağlık İş Sendikası ve Tabip Odası’nın da katıldığı basın açıklamasında asistan doktorların taleplerini Gizem Çağla Aktaş dile getirdi.
Aktaş, burada yaptığı açıklamada “Bizler, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapmakta olan asistan hekimler olarak haklarımızı savunmak için ülke çapında üniversitelerde çalışan meslektaşlarımızla birlik olduk ve bu basın açıklamasını meslek örgütümüz ve HEKİMSEN, Hekim Birliği Sendikası, TABİPSEN, Genel Sağlık-İş sendikaları ile birlikte tüm ülkede tek ses olarak yapma kararı aldık.Açıklamamıza dün katledilen İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan’ı anarak başlamak istiyoruz” dedi.
SÖZLER VERİLMİŞTİ
Tuğrul Okudan için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından açıklamasına devam eden Gizem Çağla Aktaş, “Yaklaşık 1 yıl önce hekimler ve sağlık çalışanları olarak son can kayıplarımızla da birlikte tüm yaşananlar canımıza tak etmiş, ülke çapında ayaklanmış ve sesimizi daha gür sesle dile getirmiştik.Bu süreçte artık sesimiz kısmen de olsa duyulmaya başlanmış ve özlük haklarımızda iyileştirmeler yapılacağı sözleri verilmişti. Nöbet mesaisi ücretleri, tüm meslek gruplarında normal mesainin üzerindeyken bizde hala yarı ücrete devam ettirilmektedir” dedi.
Aktaş, “Ayrıca son yönetmelikle nöbet ertesi izin hakkı getirilmiştir. Bu nedenle de ücretleri kesilecek arkadaşlarımız birçok yerde kayıt dışı mesailerine devam ettirilecek ve bunun karşılığı ücret verilmeyecektir. Bu durumda bu konunun takipçisi olacak ve tüm haklarımızı kullanacağız” ifadelerini kullandı.
GELİR GETİREN – GELİR GETİRMEYEN SINIFLANDIRMASI YANLIŞ
Hekimlerin gelir getiren ve gelir getirmeyen olarak sınıflandırılmasına tepki gösteren Aktaş, “12 Ağustosta emeğimizin karşılığı olarak Beyaz Reform olarak lanse edilen yönetmelik yayınlanmış, ekonomik haklarımızda kısmen iyileştirme yapılmıştır. Fakat hekimler gelir getiren ve getirmeyen olarak sınıflandırılmış, birçok gruba bölünmüş ve maaşımız tek kalemde verilmediği için emekliliğe yansımayan düzenlemeler yapılmıştır.
Nitekim hali hazırda üniversitelerde görev yapan hekimler olarak bulunduğumuz iller hatta bölgelerde en zor vakalarla baş etmeye, en ağır hastaları tedavi etmeye çalışmamıza rağmen de Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olduğumuz gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmıştı” diye konuştu.
MAĞDURİYETLERİMİZİ 1 AYDIR DİLE GETİRİYORUZ
1 aydır yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdiklerini kaydeden Aktaş, “Tam 1 aydır her gün mağduriyetimizi iletmemize rağmen, 15 Eylül saat gece 5 sularında YÖK kapsamındaki üniversitelere de ek ödeme yönetmeliği çıkmıştır. Çıkan bu yönetmelik, 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren kapsayıcı olup, 1 aylık hak kaybı oluşturmuştur. Israrla karşı çıktığımız “gelir getirmeyen” tanımı burada da kullanılmış, ayrımcılığa devam edildiği görülmüştür.
Katsayı farkı kaldırılmamış, mahsuplaşmanın kalktığı söylense de çıkan yönetmelikte mahsuplaşma kaldırılmamıştır. Bu sebeple YÖK ile SBA kadrosu arasında gelir farkı oluşacağı öngörülmektedir.YÖK kapsamındaki üniversitelere de ek ödeme yönetmeliğinde bırakılan açıklar nedeni ile yapılacak olan ödemelerin netleşmediği ve üniversiteler arasında da ciddi farklar oluşacağı anlaşılmıştır. Yayınlanan yönetmeliğin tarafımıza yansımasının, taban ve teşvik ödemesinin dağılımının takipçisi olacağımızı belirtiriz. Asistan hekimlerin kafasındaki soru işaretlerinin bir an önce yetkili mercilerce açıklığa kavuşturulmasını talep ederiz” şeklinde konuştu.
TÜM ÜLKEDE İŞ BIRAKIYORUZ
YÖK için yayınlanan yönetmelikte hak kaybına uğradıklarının altını çizen Asistan Doktor Gizem Çağla Aktaş, “1 Eylül 2022 tarihinde tüm bu özlük haklarımız için tüm ülkedeki meslektaşlarımız basın açıklaması yapmış, haklarımızı istediğimizi belirtmiştik. Özlük haklarımızın verilmesine ilk somut adım olarak 15 Eylül 2022 tarihine kadar diğer sağlık kurumlarında çalışan meslektaşlarımızla ayrıştırma yapmadan eşit miktarda ücret talebimizin karşılanmasıyla başlanmasını, aksi halde 15 ve 16 Eylül tarihlerinde iş bırakacağımızı bildirmiştik.15 Eylül 2022 tarihinde YÖK için yayınlanan yönetmelikte hak kaybına uğradığımızı, ayrıştırmalara devam edildiğini görmekteyiz.