Unutulmayan Seçim Vaatleri
Cumhuriyet tarihinde birçok seçime tanıklık ettik ancak, bazı seçim vaatleri hiç unutulmadı.
Listelist.com adlı internet sitesi yazarlarından İnci Özdemir de yakın tarihimizde hafızalara kazınan 7 seçim vaadini sıraladı. Lisetede Süleyman Demirel’den Mesut Yılmaz’a, Tansu Çiller’den Cem Uzan’a kadar hafızalara kazınan siyasilerin, ilginç seçim vaatleri yer alıyor.
İşte İnci Özdemir’in mizahi kaleminden unutulmayan seçim vaatleri:
SÜLEYMAN DEMİREL
“Demirel kendi deyişiyle, “altı defa gitmiş yedi defa gelmiş” ve üzerine, cumhurbaşkanlığı ile işin cilasını da atmış bir siyasetçimizdir
Türk siyasi arenasında uzun yıllar yer alan Demirel, özellikle yasaklardan sonra siyasete döndüğü 1991 seçimlerinde, yine bir talihsizlik yaşadı ve vaat verme hastalığının son evresine geldiğini açıkladı. Hastalığın şiddetlenmesi ile “Kim ne veriyorsa, beş lira fazlasını vereceğim” diyen Demirel ayrıca, ekonomiyi beş yüz günde düzlüğe çıkarma, emeklilik yaşını indirme ve enflasyonu düşürme gibi sözler verdi. Nazmiye Hanım ise ona bu zor günlerinde destek oldu.
TANSU ÇİLLER
Çiller bilinen yüzüyle, gaflarıyla Ekvator’un çevresini yaklaşık iki kere dolaşan, esasında ise ‘Google Translate’in geliştirilmesinde önemli katkıları olan siyasetçimizdir. Google Translate’e kazandırdığı cümle çevirileri arasında; “Ölü kaybı olmamıştır”, “Cenab-ı Allah’ı size emanet ediyorum”, “Akdeniz’in incisi Trabzon”, Afyonlulara hitap için “Sevgili Şehbinkarahisarlılar”, Mesut Yılmaz’ı hedef alarak “Deccal değil Yılmaz olsan ne fark eder?”, yine Mesut Yılmaz’ın istikrarsızlığını eleştirmek için“Mesut Yılmaz iktidarsızdır”, Kur’an kurslarını kapatan hükümet için “Ezan kurslarını kapattılar” ifadelerini literatüre katmıştır. Kırat kelimesinin çevirisini “beyaz at” ya da “ak at”, güvenoyunu “güvenlik oyu”, çekiç gücü “çekici güç” olarak değiştirip, Azerbaycan liderleri Ebulfeyz Elçibey ve Haydar Aliyev’i birleştirip ‘Ali Bey’i üretti.
Avrupa Gümrük Birliği’ne üye olduğumuzda Avrupa Birliği’ne üye olduğumuzu zanneden Çiller, bu yanlış anlaşılmayı düzelterek, en geç 98′de Avrupa Birliği’ne tam üye olmayı bizlere vaat etti. İl yapmanın siyasetçiler arasında trend olduğu o dönemlerde, zaten il olan Samsun’u il yapmayı hedefledi. “Her mahalleye milyoner” vaadi, ilerleyen yıllarda mitoz bölünmeyle, “yüz trilyoner” haline dönüştü. DYP-SHP hükümetinde, ekonomiden sorumlu devlet bakanı olduğu dönemde, her çiftçiye traktör, herkese beş yüz günde ev ve araba olmak üzere iki anahtar vereceğini söyledi.
CEM UZAN
Uzan, Genç Parti Genel Başkanı olarak, “Döner-Ayran” albüm partisi için ülke çapında turneye çıkarak, 2002 yılına damgasını vuran muhteşem konserler verdi. Bu turne sırasında halk tarafından en çok beğeni vaat eden parçaları; “Mazot 1 TL olacak”, “Her İşsize 350 TL maaş verilecek”, “Üniversite sınavı kalkacak”, “Emekli 14 maaş almalı”, “Üniversite sayısı dört katına çıkacak” oldu. Fındık yemeye düşkünlüğüyle bilinen Cem Uzan, “Fındık 8 TL olacak” isimli duygusal parçasıyla, hayranlarına bonus track sürprizi yaptı.
NECMETTİN ERBAKAN
Erbakan siyaset arenasında, 12 Eylül öncesi ve sonrası olarak iki ayrı dönemde yer aldı. 12 Eylül öncesi seçim vaadi faizi kaldırmak ve 5.000 tank üretmek iken 90′lardan sonra, Taksim’e cami, hızlı tren, her ile bir fabrika ve havaalanı gibi vaatleri oldu.
MESUT YILMAZ
Mesut Yılmaz 1999 seçimlerinde, Susurluk’u çözeceğine söz verdi, gerisini hatırlamıyoruz.
BESİM TİBUK
2002 seçimlerine LDP’den katılan bir siyasetçimizdir. O dönemin atmosferini soluduğundan olsa gerek, iktidara gelmesi durumunda; halkımızın kanayan yarası, eşlerin tartışma sebebi, kardeşi kardeşe kırdıran, halkı küfre teşvik eden, ofsayt illetini kaldıracağını ve direkler arasındaki mesafeyi arttıracağını vaat etti.
HAYDAR BAŞ
Haydar Baş, 2002 seçimlerine “İş, Aş, Haydar Baş” gibi sarsıcı ve yaralayıcı bir sloganla dahil olmuştur. Mazotun 80 kuruş olacağını, ev hanımlarına 500 lira maaş vereceğini, doğum yapan her anneye 15.000 lira doğum ikramiyesi vereceğini, her çocuk için 250 lira maaş vereceğini, asgari ücretin 2.000 lira olacağını vaat etti.