Üretici Sütte Kriz Sinyali Verdi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'süt fiyatlarının düştüğünü, yem fiyatlarının ise hızla yükseldiğini, bunun için acil tedbir alınması, damızlık hayvan kesimlerinin önlenerek, yeni bir katliamın önüne geçilmesi gerektiğ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'süt fiyatlarının düştüğünü, yem fiyatlarının ise hızla yükseldiğini, bunun için acil tedbir alınması, damızlık hayvan kesimlerinin önlenerek, yeni bir katliamın önüne geçilmesi gerektiğini' bildirdi.
1,5 litreye 1 kilo
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik bir hayvancılık için 1 litre süt satıldığında 1,5 litre yem alabilmek gerekirken, bir çok yerde üreticilerin bir kilo bile yem alamadığı, çiftçilerin alım gücünün her geçen gün düştüğünü' kaydetti.
Genel itibariyle yem fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak süt, yem paritesinin yani alım gücünün bir çok ilde 1'in altında olduğunun görüldüğünü belirten Bayraktar, 'Bunda yem fiyatlarının ciddi oranda yükselmesinin etkisi de yadsınamaz. Şöyle bir baktığımızda 1 litre süt satan çiftçimizin; Adana, Osmaniye, Amasya, Aydın, Çankırı, Hatay, Isparta, Ödemiş, Kırıkkale ve Balıkesir gibi illerimizde 1 kilo bile yem alamadığı, yani paritenin 1'in altında olduğu görülmektedir. Diğer illerimizde ise 1'e denk ya da 1'in çok az üzerindedir' dedi.
2008'deki gibi olur
Fiyat düşüşüne bağlı olarak paritenin daha da aşağılara düşmesi yani üreticilerin alım gücünün önemli oranda azalmasından endişe ettiklerine dikkati çeken Bayraktar, 'Nitekim, sanayicilerin bazı bölgelerde süt bırakmasıyla bu yönde sinyaller alınmaya başlamıştır. Ülkemizde en son bu durumla 2008 yılında karşılaşılmıştır ve o dönemde gerekli tedbirler zamanında alınmadığı için 250 binden fazla süt hayvanı kesime gitmiş, neticesinde ülke şu an yaşanan et krizine girmiştir. Yani sütte krizin ilk sinyalleri alınmıştır, eğer gerekli tedbir alınmayacak olursa maalesef, yeni bir süt hayvanı katliamı kaçınılmaz olacaktır' ifadelerini kullandı.
Et fiyatları daha da yükselir
'Türkiye'nin, süt fiyat düşüşleri nedeniyle yakın zamanda yaşadığı acı tecrübeden ders çıkarması gerektiğini' vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: '2008 yılının son aylarında başlayan ve 2009 ortalarına kadar devam eden süt fiyatlarındaki düşüşler, bilindiği üzere ülkemize çok büyük bedele mal olmuştur. Bu dönemde süt fiyatları üretimin en düşük olduğu dönemlerde düşürülmüş, yem fiyatlarının aşırı yükselmesi neticesinde maliyet baskısına dayanamayan üreticiler binlerce damızlık hayvanı kasaba göndermek zorunda kalmış, birçok yatırım atıl duruma düşmüş, birçok üretici de üretimi terk etmiştir. Sonuçta bütün bu yaşananlar et üretimini de etkilemiş, yükselen et fiyatları nedeniyle kamuoyu uzun süre kırmızı et sektörünü tartışmıştır' dedi.
Sütte 'müdahale kurumu' kurulsun
Arz talep dengesini sağlamaya yönelik desteklere rağmen süt fiyatları düşürülecek olursa bu durumda sorumluğunun başka yerlerde değil, süt fiyatlarını düşürenlerde aranması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Bayraktar, sütteki bu sıkıntının önüne geçmek için 'en kısa zamanda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi müdahale kurumu kurulması, süt piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi, hayvancılığın mutlaka tatminkar ölçülerde desteklenmesi ve ıslah çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini' belirtti.