Uyku Bozukluğu, Kaza Yaptırıyor!
SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, ``Avrupa`da ve Amerika`da yapılan çalışmalarda, trafik kazalarının yüzde 47`sine uykuda solunum bozukluğu olan hastaların neden olduğu saptanmıştır`` dedi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, 'Avrupa`da ve Amerika`da yapılan çalışmalarda, trafik kazalarının yüzde 47`sine uykuda solunum bozukluğu olan hastaların neden olduğu saptanmıştır' dedi.
SDÜ Uyku Bozuklukları Merkezi`nce SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans ve Fuaye Salonu`nda düzenlenen Uluslararası Uyku Bozuklukları Konferansı`nda konuşan SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akkaya, uyku bozukluğunun uykuda solunumun durması, horlama ve gündüz aşırı uyku hallerinde bulunmak anlamlarına geldiğini söyledi.
Akkaya, Gündüz aşırı uykuluk halinin özellikle trafikte tehlikelere neden olabileceğini kaydetti. Gece sağlıklı şekilde uyuyamayanların gündüzleri olmadık yerlerde uyuya kalabileceğine dikkati çeken Akkaya, şöyle konuştu:
'Özellikle ağır vasıta sürücüleri, uykuda solunum bozukluğu taşıyorsa, gündüz aracını kullanırken uyuya kalır ve bu şekilde trafik kazaları olur. Avrupa`da ve Amerika`da yapılan çalışmalarda, trafik kazalarının yüzde 47`sine uykuda solunum bozukluğu olan hastaların neden olduğu saptanmıştır. Bu nedenle böyle bir sorunu bulunan hastaların, özellikle ağır vasıta sürücülüğü yaparken dikkat etmesi gerekir. Bunların uyku bozukluğu sorunlarının da mutlaka araştırılması gerekir.'
Uyku bozukluğunun hipertansiyon, kalp yetmezliği, diyabet, beyin kanaması ve cinsel fonksiyon değişikliği gibi olumsuz durumlara da neden olabileceğini vurgulayan Akkaya, ``Bu kişiler, normal yaşantılarını da rahat sürdüremezler. Vücudun bütün sistemlerini etkiler. Özellikle tedaviyle geçmeyen hipertansiyon, gece uyku esnasında ani kalp durmaları, uykuda solunum bozukları neticesinde olaşabilir`` dedi.
Uyku bozukluklarının kilo verme, alkol ve sigarayı bırakma ve metabolik hastalıkların tedavisiyle mümkün olacağına değinen Akkaya, uyku bozukluğu tanısının Uyku Bozuklukları Merkezi`nde bir gece kalınmasıyla konulabileceğini anlattı.
Akkaya, uygulanacak tedaviyle uyku bozukluğunun tamamen sonlandırabileceğini bildirdi.
Kaynak: