"Yapılaşma Yamaç Alanlara Yapılmalı”
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depremlerin ardından tüm Türkiye’nin gündemi deprem oldu.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depremlerin ardından tüm Türkiye’nin gündemi deprem oldu. Deprem felaketinde birçok bina yıkılırken birçoğu da büyük oranda hasar gördü.
Yaşanan felaketin ardından özellikle yeni yapılacak binalar için gerekli zemin etüt çalışmasının önemi bir kez daha ortaya çıktı.
Isparta’da olası bir depremin etkileri ve Isparta-Burdur Fay hatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Yüksek Mühendis Dr. Sami Yalçınkaya, Isparta'nın Burdur fay hattı üzerinde olduğunu ve kentteki yerleşim alanlarının fay hattını dikkate alarak oluşturulması gerektiğini belirtti.
Yalçınkaya, “Isparta’nın aktif Burdur fayının dışında kalan bir ova düzlüğünde yer alan yerleşimimi var. Bizim yerleşimimizin en büyük sıkıntısı depreme hem yakın olması hem de ova düzlüğü üzerinde yer alması. Zayıf zemin statüsünde olmasından kaynaklı Deprem etkilerini büyüterekten yansıtacağı için endişe duyarız. Isparta'nın yerleşim yerinin, bina yerleşiminin ve ne şekilde yerleştirileceği düzgün çalışmalarla konuşlandırılmasından geçer.
Şehrin İmar planının hazırlanması o bir bölü yüz binlik ölçekte, daha sonra beş bin ve binliklere geçildikten sonra bu aşamaların içerisinde bölgenin mikro bölgelenme haritalarının çıkartılması gerekir.” Dedi.
Isparta'nın bir ova üzerinde kurulu olduğunu ve tarımsal alan olduğu için depreme hazırlıksız olduğunu belirten Yüksek Jeoloji Mühendisi Dr. Yalçınkaya, " Şehir plancılarıyla birlikte bir kere zemin koşullarını göz önünde bulundurularak ve Havza'nın da tarım arazileri ve yer altı sulama durumu da göz önünde bulundurulacak şekilde önce bu yerleşim planlarının uygun olan yerlerinin seçilmesinden geçiyor.
Uygun olmayan kısımlarının kentsel dönüşümle bir zaman dilimi içerisinde de yeni seçilen yerleri baz alacak tarzda bir süreç içerisinde değerlendirmemiz gerekiyor. Isparta bir tarım ovası. Aynı zamanda stratejik yer altı suyu var altında.
Bunları mutlaka birlikte düşünerekten yerleşim alanlarımızı bu alanların dışında planlayacak şekilde planlarsak Isparta'yı çok güzel hale getirebiliriz.
Yamaçlara uygun yerleşim alanlarına yerleştirdiğimizde, elektriğimizi, suyumuzu, yolumuzu oralara taşıdığımızda ben inanıyorum ki çok güzel bir Isparta yerleşimi olacaktır.
Yani mutlaka Kentsel dönüşümle birlikte yeni yerleşim yerlerinin acilen mutlaka belirlenmesi o yeni yerleşim yerlerine şehri kaydırmak gerekiyor.
Şehrin kamu yöneticileri, şehir yöneticileri mutlaka bunun uygulanması için Vatandaşla birlikte onlarla gerekli toplantılar yaparak, onların da ortak fikirlerini alıp kamunun da yardım edeceği şekliyle, devletin vereceği yardımlarla bu işi üstesinden geleceğine inanıyorum." dedi.