Yarım Asırlık Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor!
Yarım Asırlık Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor!
Geçmişin gözde el sanatları arasında sayılan el süpürgeciliği son demlerini yaşıyor. Isparta’da el süpürgeciliğinin belki de son temsilcisi Muharrem Çoban, Nam-ı diğer; Süpürgeci Muharrem, mesleğinin inceliklerini anlattı.
Ortaya çıkışı çok uzun yıllara dayanan ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte neredeyse yok olmaya yüz tutan el süpergesinin üretimini Isparta’da son varis olarak üstlenen Muharrem Çoban mesleğinin detaylarını Demokrat Gazetesi'ne anlattı.
Zamanında işlevselliği ile evlerin vazgeçilmezi ve gözde el sanatlarından biri olan el süpürgeciliği üretimi günümüzde yok denecek kadar az.
YARIM ASIRDIR MESLEĞİNİ İCRA EDİYOR
52 yıldır bu mesleği Isparta’da devam ettiren ve ‘süpürgeci Muharrem’ lakabıyla tanınan 65 yaşındaki Muharrem Çoban babadan kalan mesleğini Isparta’da yaşatmaya devam ediyor. Mesleğinin yok olmaya başladığını ve gençlerin bu mesleğe ilgi duymadığını belirten Çoban “Atalarımızdan kalan ve 52 senemi doldurduğum bu mesleği yaşatmak ve gelecek nesillere öğretmek benim için paha biçilmez bir görev. Ancak kentleşmenin arttığı, kırsal kesimlerde yaşamın azaldığı günümüzde maalesef bu aktarım çok düşük olasılık. Kendi çocuklarım dahi devam ettirmek istemiyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.
YOKOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERDEN
Mesleğinin yok olma tehlikesiyle yüz yüze kaldığını kaydeden Çoban “Açıkçası ömrünü bu işe adamış birisi için mesleğinin yok olma tehlikesi üzücü bir durum. Bakıldığında basit gibi görünse de bir süpürge yapımı en az 40 kere elden geçtiğini ve büyük uğraşlar sonucu kullanıma hazır hale getirildiğini bir üretici olarak söyleyebilirim” diye konuştu.
ISPARTA’DA TEK
Isparta’da sadece kendisinin el süpürge üretimini yaptığını da belirten Çoban, mesleğinin gelecek nesiller tarafından büyük ihtimalle bilmeyeceğini vurguladı. Gül Petek Sanayisi’nde imalathanesi bulunan Çoban, bin bir emekle yaptığı süpürgenin yapılış aşamalarına da şöyle anlattı; “Az önce değindiğim süpürge yapımın zahmetini biraz açmak istiyorum. Öncelikle bu işte hammaddemiz süpürge otu denilen bitkiyi Trakya Uzun Köprü taraflarından tedarik ediyoruz. Balya şeklinde gelen otlarımızı uzun orta kısa şeklinde ayırıp bu bölmeleri birbirinin üzerine ekliyoruz. Tabi bundan önce işleyebilmemiz için ambarın etrafına otları dikip, naylon ile örtüp etrafında kükürt yakıyoruz. Yakılan kükürt otun daha beyaz olmasını sağlıyor. En sonunda ıslattığımız yumuşayan otları imalathaneye getirip üretimi Türkiye’de olmayan İtalya patentli Dalmaçya isimli makinemizde süpürgenin iplikleri işliyoruz. Tabi daha ayrıntıya girecek olursak nizami bir şekilde gözükmesi ve elde dağılmaması için üretilen yavru süpürgeler normal süpürgelerin orta kısmına yerleştiriliyor. Müşterinin hizmetine sunulmadan önce tekrar gözden geçirilip sap kısmına halka yerleştiriliyor ve kullanıma hazır hale getiriliyor. Satışı 25 liradan olan bu süpürge yapımı gerçekten emek, bilgi ve tecrübe isteyen bir iş. Severek yaptığım bu işi ileriki yıllara taşıyabilmeyi çok isterim” dedi.
UMARIM HIZLA NORMALLEŞİRİZ
Muharrem Çoban konuşmasına son olarak Pandeminin sektöre etkilerinden söz etti. Çoban “İçinde bulunduğumuz bu buhran döneminde işletmeciliğini ve üretimini yaptığım el süpürgeceliği kötü etkilendi diyemem. Tek kaybımız çalışma saatlerimizin hafta sonları sekteye uğramış olması. Maddi yönden işimiz rast gitse de herkes gibi bizde alışık olmadığımız bu durumdan psikolojik olarak kötü etkilendik. Umarım girdiğimiz kademeli yeni normalleşme hızı daha da hızlanır. Ve her şey eski düzenine geri döner.” Diye konuştu.