Hava Değişimi Sorunu
Havaların 10 derece kadar alçalıp yükseldiği şu günlerde özellikle kronik kalp rahatsızlığı olanların son derece dikkatli olması gerekiyor.
Kalp krizlerinin ani ve güçlü hava değişikliklerinde arttığını belirten Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, dikkatli beslenerek ve vücut direncini artırarak bu riskin azaltılabileceğini söylüyor.
Ani hava değişikliklerinin sağlık açısından riskine işaret eden Dr. Mutluer, havaların bir ısınıp bir soğuyarak kışa hazırlandığı şu dönemde, sık değişen sıcaklık değerlerinden en fazla kalp hastalarının etkilendiğini belirtiyor. Son zamanlarda konuyla ilgili vaka sayılarında artış gözlemlediklerini belirten Mutluer, ani hava değişimlerinin neden olabileceği tehlikelere, kalp krizinin belirtilerine ve alınacak tedbirlere değiniyor.
Dr. Mutluer'e göre güçlü hava değişiklikleri, vücudumuzdaki ısı düzenleme bölgelerini daha vücudumuz yeni koşullara adapte olamadan yakalıyor ve bu durum, vücut direncimizin düşmesine neden oluyor. Sonbahar ve ilkbahar aylarında geceyle gündüz arasındaki ısı, nem ve basınç farklılıkları uyum sağlamaya çalışan vücudu, özellikle de kalp problemi olanları ciddi ölçüde tehdit ediyor.
Kalp krizi belirtilerini önceden anlamanın bilinçli bir şekilde ve gecikmeden en yakın sağlık kurumuna ulaşmak için önemli olduğunu belirten Dr. Barış Mutluer belirtileri ise şöyle sıralıyor; göğüste ya da sırta vuran ağrı, çarpıntı ve göğüste bası hissi, nefes darlığı, terleme, bulantı ve bilinç farklılığı.
Türkiye'de kalp problemlerinin en büyük sebeplerinin kalp damarlarındaki tıkanıklıklar ve hipertansiyon olduğunun altını çizen Dr. Mutluer, önlem olarak, ailesinde kalp problemi ve kolesterol sorunu olan, hipertansiyon problemi yaşayan, sigara içen 40 yaş üzeri erkeklerin yılda bir kez mutlaka tetkik yaptırmalarını öneriyor.