Isparta İhracatı 2025’e %30 Artışla Başladı
Isparta İhracatı 2025’e %30 Artışla Başladı
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Genel Sekreteri Ercüment Çeliköz, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen Ocak ayı ihracat verilerini paylaştı.
1-31 Ocak tarihleri arasında 37 milyon 826 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştiğini ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk bir artış yaşandığını ifade eden Çeliköz, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 29 milyon 231 bin dolar ihracat yapıldığını hatırlattı.
ÜRETİM YERİNE GÖRE İHRACATTA ARTIŞ VAR
Isparta ekonomisi hakkında yapılan yorumların bazen eksik ve yanıltıcı olabildiğini ifade eden Çeliköz, “Ocak ayı ihracat rakamlarımızın yanı sıra değinmek istediğimiz bir konu daha var. Son dönemde Isparta ekonomisinin durumu hakkında yapılan yorumlar ve haberler, sadece belirli verilere dayanarak eksik ve yanıltıcı değerlendirmeler içermektedir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin ekonomik göstergelerini bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bazı önemli verileri de paylaşmak istiyoruz.” dedi.
Çeliköz, 2024 yılı itibariyle Isparta’nın toplam ihracat rakamlarında %4'lük bir düşüş yaşansa da, Ticaret Bakanlığı tarafından ÜRETİM YERİNE GÖRE açıklanan verilere göre 2022'de 570 milyon dolar, 2023'te 610 milyon dolar ve 2024’te 628 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Yani bu da net ihracat değerinde bir artış yaşandığını, aslında Isparta olarak çok ürettiğimizi fakat ihracat işlemlerinin farklı gümrüklerden gerçekleştiğini göstermektedir.” diye konuştu.
EN YÜKSEK İHRACAT MADENCİLİK SEKTÖRÜNDEN
Ocak ayındaki en yüksek ihracatın madencilik sektöründen yapıldığını belirten Çeliköz, bu sektörde 7 milyon dolar değerinde bir ihracat gerçekleştiğini söyledi. Madencilik sektörünü, 6 milyon 918 bin dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ile 6 milyon 688 bin dolarlık ihracatla yaş meyve ve sebze sektörü takip etti. Kimyevi maddeler ve yaş meyve sebze sektörü, il ekonomisi için önemli ihracat kalemleri olarak dikkat çekiyor.
Çeliköz, ayrıca hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 3 milyon 836 bin dolar, halı sektöründe 2 milyon 371 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 2 milyon 360 bin dolar, mobilya kağıt ve orman ürünleri sektöründe 2 milyon dolar, tekstil ve hammaddeleri sektöründe 1 milyon 834 bin dolar, meyve ve sebze mamullerinde 1 milyon 253 bin dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektöründe ise 1 milyon 171 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını belirtti.
İLK 5 ÜLKE İLE İHRACAT HACMİ 20 MİLYON DOLARI GEÇTİ
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülke Fransa oldu. Fransa’ya yapılan ihracat 5 milyon 138 bin dolar olarak kaydedildi. Bunu 4 milyon 65 bin dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri izledi. Almanya’ya 3 milyon 775 bin dolar, Çin’e 3 milyon 686 bin dolar ve Hindistan’a 3 milyon 595 bin dolar değerinde ihracat yapıldı. İlk 5 ülkeye yapılan toplam ihracat hacmi ise 20 milyon 261 bin dolara ulaştı.
Isparta ekonomisine katkılarından dolayı ihracatçılara, sektör temsilcilerine ve tüm paydaşlara teşekkür eden Çeliköz, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ihracatçılarımızın karşılaştığı sorunları çözmek ve işlerini daha verimli hale getirmek için sürekli çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yurtdışı Pazar arayışlarımıza ve iş gezilerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda Yönetim Kurulu Başkanımız Metin Çelik’in öncülüğünde 29 kişilik bir heyet Moskova’ya gitti. Burada hem fuarlara katılım sağlanacak hem de birebir görüşmeler yapılarak uluslararası işbirliğimiz güçlenmiş olacak
Yine 24-28 Şubat tarihlerinde 2. Mekke Helal Forumu’na ve 11-15 Nisan tarihlerde ise İtalya’da düzenlenecek olan Uluslararası Mobilya Fuarı iSaloni Milano’ya talepte bulunan üyelerimizle katılım sağlayacağız. Devlet destekli fuarlarımızdan tüm üyelerimizin faydalanmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verdi.