Kalp Krizini Tetikleyen Faktörler
Günlük hayatınızda kalp krizini tetikleyen faktörler...
Tıkanmış damarlar kalp krizlerinin başlıca nedeni olabilir. Ancak, bunun yanında kalp krizini tetikleyen, günlük hayatın içinde olan başka faktörler de mevcut. Peki bunların neler olduğunu biliyor musunuz?
Kalp krizleri damarsal nedenlerden olmasına rağmen genellikle uyarı vermeden meydana gelir. Ancak riskli kişilerde krizi tetikleyen belirli şeyler vardır. "The Lancet" isimli dergide yer alan çalışmaya göre, Belçikalı araştırmacılar, kalp krizine neden olan tetikleyicileri sınıflandırdılar. İşte şaşırtıcı olan bulguların bazıları ve kalp krizinden korunmanın bazı yolları;
1. Trafik: Araştırmalara göre trafikte olmak, strese karşı hassas insanlar arasında kalp krizi riskini önemli oranda tetikliyor. Bu risk arabayı kullanan kişiyi, yanındaki yolcuyu ve hatta kaldırımda yürüyen bir yayayı bile etkileyebiliyor. Araç kullanırken kalp krizi geçirdiğiniz zaman o insanlara da zarar verebilirsiniz.
2. Fiziksel emek: Kalp krizini tetikleyenlerin listesinde ikinci sırada fiziksel emek yer alıyor. Yeni yapılan araştırmaya göre, zamanının çoğunu oturarak geçirenler ve aniden yoğun bir egzersiz programına başlayanlar daha fazla risk altında. Buna karşı en iyi koruma haftada en az 150 dakika düzenli egzersiz yapmaktır. Sabahları yoğun bir egzersiz yapmak sisteminizi şoka sokar ve kalp krizi riskini artırır.
3. Kahve: Bu içecek kalp krizi riskinde önemli bir paya sahip. yapılan araştırmalarda çok fazla miktarda kahve için kişilerde 2-3 fincan kahvedan sonraki her fincan kalp krizi riski yüzde 60 oranında artarken, kahve alışkanlığı fazla olmayan kişilerde her fincanda bu oran yüzde 400'e kadar çıkıyor. Siz de bu kategoriye giriyorsanız kriz tehlikesini daha azaltmak için kahve yerine çay içmeyi tercih edebilirsiniz.
4. Hava kirliliği: Fabrika dumanları, egzoz gazları ya da kömür sobalarından çevreye yayılan tüm küçük partiküller adeta sessiz birer katildir. Hava kirliliği de savunmasız ve kırılgan kişiler arasında kalp krizi riskini önemli seviyede artırıyor. Uzmanlar kendinizi hava kirliliğine ve kalp krizini tetikleyen diğer tüm faktörlere karşı korumanız gerektiğini belirtiyorlar.
5. Kendinizi çok mutlu veya kötü hissetmek: Güçlü duygular da kalp krizi riskini artırıyor. Korku ve negatif duygular riski daha da (yaklaşık yüzde 7) artırıyor. Çok fazla pozitif veya negatif duygular vücudunuzun stres seviyesinin yükselmesine yol açıyor.