Kronik Orta Kulak Enfeksiyonu Ciddiye Alınması Gereken Bir Sorun
Toplumda Yaygın bir hastalık olan orta kulak enfeksiyonu, altı ay içerisinde üç defadan fazla tekrar ediyorsa, bu durum hastalığın kronikleştiği anlamına geliyor.
Kronik orta kulak enfeksiyonunda cerrahi tedavi büyük önem taşıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, kronik orta kulak enfeksiyonunda cerrahi tedavinin ayrıntılarını anlatıyor.
Kulağın yapısı; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere üçe ayrılır. Orta kulak; kulak zarının daha iç tarafında bulunan bir boşluktan oluşur. İşitme organının, kulak zarıyla iç kulak arasındaki bölümünde görülen enfeksiyonlara orta kulak iltihabı denir. Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi orta kulak iltihabının da akut ve kronik biçimleri vardır. Kulak zarının genellikle enfeksiyona bağlı sebeplerle delinmesi sonucu oluşan orta kulak enfeksiyonu üç ay süren ilaç tedavisiyle iyileşmediği takdirde kronikleşmiş sayılıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, "Genetik yatkınlık, sosyoekonomik faktörler, allerji, iklim, sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu, sigara alışkanlığı ve kulağın bazı yapısal özellikleri kronik orta kulak enfeksiyonuna sebep oluyor" diye bilgi veriyor.
Cerrahinin tedavideki yeri
Prof. Dr. Yetişer, cerrahi tedavi yöntemini şöyle anlatıyor: "Kronik orta kulak enfeksiyonları için yapılan ameliyatlar genel anestezi altında kulak arkasından kesik açılarak yapılıyor. Enfeksiyon temizleniyor ve kulak zarındaki delik onarılıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte orta kulak cerrahisinde endoskoplar da kullanılmaya başlandı. Hastanın kemikçik zincirinin enfeksiyonla tahrip olması ile birlikte ameliyat esnasında orta kulak protezi kullanılması gereği ortaya çıkıyor. Ayrıca kulakta bazı protezler de kullanılıyor" diyor ve ameliyat sonrası süreci de aktarıyor: "İlk 10 gün hastanın pansumanlarına devam ediliyor. İkinci haftadan sonra kulak açık bırakılıyor. İlk 1-3 ay içerisinde ani basınç değişimlerinin olduğu (uçak yolculuğu, dalma, gürültü, vb.) ortamlara girilmemesi gerekiyor. Başarılı bir cerrahiden sonraki 3-4 aylık dönemde hasta normal yaşantısına dönebiliyor."
Hastalık tedavi edilmezse
Tedavi edilmeyen kronik orta kulak iltihabının tehlikeli sonuçlara yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Sertaç Yetişer, "Tedavi edilmeyen ya da kontrolü sağlanamayan kronik orta kulak enfeksiyonları iç kulak enfeksiyonu, yüz felci, menenjit, beyin apsesi, sinüs trombozu gibi çok ciddi ve bir kısmı yaşamı tehdit eden komplikasyonların gelişimine yol açabiliyor. Çocuklarda kronik orta kulak enfeksiyonunun ortadan kaldırılması ayrıca önem taşıyor. Ancak çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonunun sık görülmesi gibi sebepler yetişkinlere göre başarı oranının daha düşük olmasına yol açıyor" diye konuşuyor