Taksit Yaptıramayanlar Kredi Mğduru Ouyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat itibariyle kredi kartına taksit sınırlaması getirmesi tüketicinin belini büktü!
Gıdadan, telekomünikasyona kadar tüm alışverişlerini kredi kartına taksitle yapan tüketici, yeni uygulamayla beraber banka kredilerine yöneliyor bu sefer de karşısına dosya masrafı, sigorta bedeli ve hesap işletim ücreti çıkıyor.
Kredi kartı taksitlerine getirilen sınırlamadan sonra mağdur olan yine tüketici oldu. Karta taksit imkanı bulamayan tüketiciler, bankaların düzenlediği çeşitli kredilerden yararlanıyor ancak bu sefer de dosya masrafı, sigorta bedeli, hesap işletim ücretleriyle karşı karşıya kalıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre yeni taksit uygulamasının ardından üç haftada taksitli kredi kartı harcama tutarı 2 milyar 711 milyon lira azaldı. Geçen yılın aynı dönemine oranla ise tüketici kredileri 1,14 oranında arttı.
“Kredi kartı harcamaları 2 milyar 711 milyon lira azaldı”
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre, kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesinin uygulamaya başladığı 1 Şubat’tan itibaren üç haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 2 milyar 711 milyon lira azaldı. Sınırlamalardan dolayı kart kullanamayan tüketiciler ise tüketici kredilerine yöneldi.
“Tüketici kredileri yıl sonuna göre 1,14 arttı”
Kredi kartı kullanımındaki sınırlamadan dolayı alım güçlüğü çeken tüketiciler için bankalar çeşitli kredi kampanyaları düzenledi. Geçen yılın aynı dönemine oranla mevduat bankalarındaki tüketici kredileri yüzde 24,58 ve 2013 yıl sonuna göre yüzde 1,14 oranında arttı.
Tüketici Yine Mağdur Oldu!
Zincir mağazalar gıda alışverişinde kredi kartına taksit yapmasalar da bankalar; müşterilerine 6 veya 8 taksit hatta 12 taksit imkanı bile sunuyorlardı. Tüketiciler, son dönemlerde bir paket şekeri bile kredi kartına taksitle alıyordu. Akaryakıttan kuyuma, telekomünikasyondan mobilyaya kadar her sektörde karta taksitle alışveriş yapan tüketiciler sınırlamayla beraber banka kredilerine yöneliyor.
Farklı yöntemler geliştiren birçok banka “tüketicisi kredisi yüklenmiş banka kartı” önermeye başladı. Bazı bankalar kredilerde dosya masrafı almasa da bazı bankalar, kredi faizi, hesap işletim ücreti, dosya masrafı adı altında birçok ücret talep ediyor. Eskiden sadece kredi kartına aylık taksit miktarını ödeyen tüketicinin, krediyle birlikte ödeyeceği ücretler de artış gösteriyor.