Temel Yaklaşım İsrafın Önlenmesi

Temel Yaklaşım İsrafın Önlenmesi

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Aralık 2019 09:17
Temel Yaklaşım İsrafın Önlenmesi

Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Isparta Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen “Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” Güzel Sanatlar Fakültesi Saadet İkesus Performans Salonunda gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından 26 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan “Sıfır Atık Zirvesi”, “SDÜ’de geri dönüşüm”, “Isparta’da geri dönüşüm atölye faaliyetleri”, “Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi” çalışmaları gibi konuların ele alındığı toplantının açış konuşmasını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Genç yaptı. Geri dönüşümün gündemin en önemli konuları arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Genç, “Yaşam tarzımız çok değişti. Bizler evreni ve kendimizi tüketmeye başladığımızdan bu yana geri dönüşümü daha çok gündemimize alır olduk.” dedi.

Az tüketen, azla yetinen bir nesil olunması gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Genç, şunları söyledi: “Günümüz çağı tüketim çağı olmuş durumda. Çok tüketmemeli, evreni kirletmemeliyiz. Hayatımızda birçok fazlalık var. Bu fazlalıklardan dolayı bugün bunları konuşuyoruz.”

Geri dönüşümün öneminin bilincinde olunduğunu ancak farkında olunmadığına işaret eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gültekin Özdemir çevre kirliliğinin denizlerde daha yakından gözlemlenebileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özdemir, “Üniversitemizde geri dönüşüm adına güzel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların devamı için de çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmalarının ardından SDÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmail Tosun ile Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Genç ile Dr. Öğr. Üyesi Nevin Güven’in katılımıyla gerçekleşen panele geçildi.

“TEMEL YAKLAŞIM İSRAFIN ÖNLENMESİDİR”
Prof. Dr. İsmail Tosun, atık yönetimi ile ilgili çalışmalar yürüten kurumlardan temsilcilerin de toplantıda yer aldığını belirterek “Atığı önleme”, “azaltma”, “yeniden kullanım”, “geri dönüşüm”, “enerji geri kazanımı” ve “bertaraf atık yönetimi” hiyerarşiyi oluşturuyor. Temel yaklaşım israfın önlenmesidir.” dedi. Atık yönetimi konusunda SDÜ bünyesinde yürütülen çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Tosun, üniversitemizin tüm birimlerinde bu alanda önemli aşama kaydettiklerini dile getirdi.



“DOĞAYA ZARAR VERMEDEN ATIKLARIMIZI DEĞERLENDİRMELİYİZ”
Sıfır atık projesinin ülkemiz, çevremiz ve dünyamız açısından taşıdığı önemin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise konuya ilişkin “Biz üniversite olarak atık yönetimi konusunda bir sistem oluşturmayı hedefliyorduk. Çalışmalarımıza Mühendislik Fakültesi ile başladık. Daha sonra ilimizi de kapsayan bir protokol oluşturduk. İçinde bulunduğumuz çağ, bizi tüketmeye zorluyor. Bizim kültürümüzde israf yok. Doğaya zarar vermeden atıklarımızı değerlendirmeliyiz. Özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarına atık bilincini aşılamak istiyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllardan bu yana sıfır atık konusunda yürütülen çalışmalardan bahseden Dr. Öğr. Üyesi Nevin Güven ise “Sanat eğitimi, bir duyarlılık eğitimidir. Sanat alanında öğrenciler malzemeyi gördüğü zaman iletmek istediği mesajı bu malzemeler üzerinden verebilmelidir.” dedi.
Panelin ardından geri dönüşümle ilgili çalışmalarda bulunan katılımcıların ürünleri tanıtıldı, görüşleri alındı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.