Türkiye’ye İlham Verecek Çalışma
Türkiye’ye İlham Verecek Çalışma
SDÜ, sağlık alanında Türkiye’ye ilham verecek bir projeyle daha gündeme geldi. SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kurulan “Engelsiz Ağız Diş Sağlığı Hastanesi” kısa bir süre sonra hasta kabulüne başlayacak. Bedensel ve zihinsel engelli haslarla yaşlı hastalara yataklı hizmet verebilecek olan hastane için yaklaşık 15 Milyon TL’lik bir yatırım söz konusu.
“İlham Veren Üniversite” olarak anılan Süleyman Demirel Üniversitesi’nde tüm Türkiye’ye ilham olacak bir çalışmanın adımları tamamlandı.
Türkiye’nin ilk ‘Engelli Hastalar İçin Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı’ projesi Süleyman Demirel Üniversitesinde hayata geçecek.
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak bedensel ve zihinsel engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı problemlerinin tedavi sürecini kolaylaştıracak Engelsiz Ağız Diş Sağlığı Hastanesi çok kısa bir süre içerisinde hasta kabul etmeye başlayacak.
Konuyla ilgili dün gazetecilerle bir araya gelen SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı ve SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, hastane hakkında çeşitli bilgiler verdi.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, konuşmasına gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başladı. Yaşadığımız çağda medyanın çok önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Prof. Dr. Çarıkçı, “SDÜ olarak medyaya desteğimiz devam edecek” dedi.
TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK
Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin kendileri için büyük gurur ve heyecan kaynağı olduğunu belirten Rektör Çarıkçı, “Bu hastanemizin Türkiye’de başka bir örneği yok. Engelli vatandaşlarımızın ve yaşlılarımızın çok kaliteli bir hizmet alabileceği özel bir hastane burası. Bu anlamda da çok değerli bir proje. Biz bu projeyi 2016 – 2017 yıllarında gündeme getirdik. Ankara’da da büyük kabul gördü. Bu konuda bize her türlü desteği sağlayan başta TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç olmak üzere milletvekillerimize de çok teşekkür ediyoruz. İnşallah 2020 yılının ortalarında resmi açılış yapacağız. Ancak hastanemiz çok kısa bir süre içerisinde hasta kabul etmeye başlayacak” diye konuştu.
DEVLETE VE MİLLETE HİZMET İÇİN BURADAYIZ
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul da hastane hakkında gazetecilere bilgiler verdi.
Prof. Dr. Baykul, “Engelsiz Ağız Diş Sağlığı Hastanesi projesi 2015’ten bu yana gündemimizde. Peki; böyle bir hastaneye neden ihtiyaç duyduk: Ankara’da Lisans ve uzmanlık öğrenimimi yaparken Çene Cerrahi Kliniğinde hem ameliyathane hem yataklı servis vardı. Hafta 1 gün sadece diş çekimi hizmeti veriyorduk engelli hastalarımıza. Çok zor bir durum olduğunu orada gördüm. Biz, devletimize, milletimize hizmet vermek için çabalıyoruz. Çaresiz engelli hastaların tedavileri anlamında Tıp Fakültesi’nden büyük destek gördük. 2014 yılında kendimize ait bir yataklı servis oluşturabildik. Artan talep bizi engellilerin her türlü engellerini ortadan kaldıracak bir hastane yapmaya yönlendirdi. Bu süreçte çok trajik sahneler yaşadık” dedi.
ENGELLİ HASTALARIN TEDAVİLERİNDE
BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYORDU
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Engelli hastaların diş tedavilerindeki aksamaların sebeplerini ise şöyle sıraladı;
“Diş hekimliği tedavilerinde eksik kooperasyon ve anksiyeteye bağlı uygulama zorlukları. Uzun tedavi süreleri. Sistemik durumlarına bağlı hayatı tehdit edebilecek acil durumların oluşma ihtimalinin yüksek oluşu. Genellikle hastane şartlarında yatarak tedavi gerektirmesi. Tedavi masraflarının yüksek olması. Özel ekipmanlara ihtiyaç duyulması ve Bekleyen diğer hastaların rahatsızlık oluşturması engelli hastalarımızın tedavilerinde aksamalara neden olabiliyor”
TBMM OTİZM VE DOWN SENDORUMU
ARAŞTIRMA KOMİSYONUNDA SUNUM YAPTI
Engelli hastalar için farklı fiziksel şartları sağlamak adına bu projeyi hayata geçirmek istediklerini kaydeden Prof. Dr. Baykul, “Engelli hastalarımızın farklı fiziksel şartlara ihtiyaç duydukları ortada. Farklı fiziksel şartları sağlamak adına bu projeyi hayata geçirmek istedik. Bu, örnek bir proje olacak. 1,5 ay kadar önce TBMM Otizm ve Down Sendromu Araştırma Komisyonunda hastane ile ilgili bir sunum yaptım. Orada da bu çalışmalarımız ilgi gördü ve konu hakkında çalışmalar başladı” dedi.
72 İLE HİZMET VERDİ
Prof. Dr. Baykul, 2016 yılında SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin yataklı servislerini 65 ilden toplam bin 115 hastanın kullandığını belirterek bu rakamın 2019 yılında 72 ilden toplam bin 549 hasta olarak kaydedildiğini ifade etti.
3 GENEL AMELİYATHANE
Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Engelsiz Diş Hastanesi’nde 3 Genel Ameliyathane, 2 sedasyon ünitesi, 5 adet tek kişilik, 11 adet 2 kişilik olmak üzere 27 yatak, 6 ünit lokal ameliyathane, poliklinik (2 adet engelli üniti, 6 adet ünit) radyoloji ünitesi sterilizasyon ünitesi biyokimya laboratuvarı ile hizmet vermeye başlayacak.
Konuşmaların ardından SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı ve SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, gazetecilere hastaneyi gezerek ayrıntılı bilgi verdi.