"Eğer Kalp Hastası Olmak İstemiyorsak Sigara Kullanmayacağız"
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Karabacak, 13-24 Nisan Kalp Sağlığı Haftası'nda önemli bilgiler paylaştı.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde Kardiyolog olan Prof. Dr. Mustafa Karabacak, kalp sağlığını korumaya yönelik önlemler ve dikkat edilmesi gereken risk faktörlerini anlattı.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye’de ölümlerin %30’unun kalp hastalığı olduğunu ifade etti. Verilerin genç veya yaşlı odaklı olmayıp herkesi kapsadığını söyleyerek farkındalığın artması gerektiği konusunda uyardı. Prof. Dr. Karabacak açıklamasında, ‘’200 Milyar insan yaşıyor. Bunun dörtte birinin yaklaşık 2 Milyar insanın kalp hastalım riski ile baş başa olduğunu ve bununla mücadele ettiğini biliyoruz. Bunların da yaklaşık 500 Milyonu neredeyse kalp hastası.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ölümlerin %30’unun nedeni kalp hastalıklarıdır. Bizim bu farkındalığı arttırmamız gerekiyor. Bu nedenle her sene nisan ayında kalp sağlığı haftası adı altında bir farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Diyeti çözmemiz gerekiyor ve doğru bir şekilde beslenmemiz gerekiyor. Daha hareketli olmamız gerekiyor ve daha fazla spor yapmamız gerekiyor. Önerilen en az haftanın 5 günü 30 dakika civarında spor yapmamız gerekiyor. Bunun koşu olmasına gerek yok. Hızlı yürüyüş ile de bunu yapabiliriz. Ama spor oldukça önemli. Diyeti de kaçırmamak gerekiyor.
Özellikle katı yağlardan uzak durmak gerekiyor. Zeytinyağı kullanabiliriz ama trans yağlar ve donmuş yağlardan uzak durmak gerekiyor. Sigara çok önemli bir faktör. Eğer kalp hastası olmak istemiyorsak sigara kullanmayacağız. Çünkü yapılan çalışmalar net bir şekilde sigaranın kalp hastalıklarını ve kalp krizini arttırdığını göstermiştir. Onun yanı sıra kolesterol düzeyimiz çok önemli. Düzenli takipler gerekiyor. Yaşlıyız veya genciz fark etmiyor, çalışmalar onu da göstermiştir. Neredeyse üçte bir kalp hastası genç yaşlarda. Bu da azımsanmayacak bir oran. 65 yaşın altında da kalp hastası sıklıkla oluyor. Dolayısıyla buna da dikkat etmemiz gerekiyor. Tansiyon diğer önemli faktördür. 40 yaşın üzerinde kan düzeylerine baktığımız gibi tansiyonu da takip etmek gerekiyor. Eğer şeker hastasıysak ve özellikle tip 1 diyabetsek düzenli kontrolleri yaptırmamız, uygun bir şekilde tedavisini olmamız gerekiyor. Onun dışında kilo oldukça önemli. Kilo almamamız için iyi diyet ve spor da bu işin altında yatıyor. Dolayısıyla bunları yaptığımız zaman kalp hastalıkları riskimizi azaltıyoruz. Yok ediyor muyuz etmiyoruz tabii ki genetik faktörler de var. Fakat tüm bu dediklerimizi yaptığımız takdirde bizi koruyacağını düşünüyoruz. Bu şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Özellikle genç arkadaşlarım sıklıkla şimdi vücut geliştirmeyle uğraştığını biliyoruz. Protein içerikli destekleyicilerden uzak durmakta fayda var. Çünkü sonuçlarını bilmiyoruz. Bunlarla alakalı ritim bozukluğuyla alakalı komplikasyon olduğuna dair veriler var’’ ifadelerinde bulundu.