Isparta Elması Ekonomiye Milyarlar Kazandırıyor
Vali Aydın Baruş, Isparta’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olup elma üretimi yapan 7947 çiftçi bulunduğunu belirterek elmanın Türkiye ekonomisine katkısının 6 milyara yaklaştığını ifade etti.
Vali Aydın Baruş, Isparta’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olup elma üretimi yapan 7947 çiftçi bulunduğunu belirterek elmanın Türkiye ekonomisine katkısının 6 milyara yaklaştığını ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Eğirdir’de gerçekleştirilen Elma Çalıştayında Isparta elması masaya yatırıldı. Isparta elmacılığının tüm yönleri ile ele alındığı çalıştayda konuşan Vali Baruş “Isparta sadece üretim miktarı bakımından değil, Eğirdir Gölü’nün oluşturduğu istisnai ekolojik özellikler sayesinde, üretilen elmanın kendine has tadı, aroması ve kalitesi ile de ülkemiz elma tarımı için çok önemli bir konuma sahiptir” dedi.
Isparta’nın lezzetli elmaların hasattan sonra kalitelerinin korunması ve satışa hazır halde bulundurulması için İlimizde kurulmuş toplamda 480.000 ton kapasiteye sahip 112 adet atmosfer kontrollü soğuk hava deposu bulunduğunu belirten Vali Baruş, “Depolama kapasitesi bakımından da Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup elma üretimi yapan 7.947 çiftçimiz bulunmaktadır. Isparta elma üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 5 milyar 537 milyon Türk Lirası’dır.
“GELENDOST’TA ÜST TEKNOLOJİYE SAHİP BİR KURUTMA TESİSİ KURDUK
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ilkini 2012 yılında İlimizde düzenlediği I. Ulusal Elma Çalıştayı kapsamında, ülkemiz elmacılığının Pazar potansiyelinin geliştirilmesi için bir eylem planı hazırlandı.2012 yılından bu yana, Isparta olarak gerçekleştirdiğimiz birçok faaliyette bu planın içeriğine uygun olarak oldukça önemli işler başardığımızı belirtmek istiyorum. Eylem Planı’nda belirtilen; “coğrafi işaretlerle ilgili farkındalığın artırılması” kapsamında, Isparta Borsa Başkanlığımızın yoğun gayretleri oldu. 2020 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar semeresini verdi ve “Isparta Elması” coğrafi işaretini aldık.
Yine Eylem Planı kapsamında “Elmanın farklı ürünlerle işleme alternatiflerinin ortaya konulması” konusunda önemli bir yatırım gerçekleştirdik. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın “İş’te Kadın Güçlü Ekonomi” Projesi kapsamında; 2. Büyük elma üretici ilçemiz olan Gelendost’ta, üst teknolojiye sahip bir kurutma tesisi kurduk ve tesis şu anda bir kadın kooperatifimiz tarafından işletilmektedir.
Diğer önemli bir konu da; elma ve elma ürünlerinin iç ve dış pazarda tanıtılmasıdır. Bu konu da, üzerinde çalışılacak olan yeni eylem planının içeriğindeki maddelerden biri olacaktır. Her reklam ve tanıtım çalışması, elma ile ilgili olarak oluşturmak istediğimiz markanın kimliğine yapılan uzun vadeli bir yatırımdır. Bu bağlamda İlimizde, Eğirdir, Gelendost ve Senirkent İlçelerimizde “Elma Festivalleri” düzenlenmektedir.
Bu festivallerin yanı sıra, özel sektör ve kamu kurum/kuruluşlarımız ülke düzeyinde düzenlenen fuarlara katılarak, İlimiz elmacılığının tanıtımına katkı sağlamaktadır. Tanıtım konusunda yapılan önemli bir çalışmaya değinmeden geçmek istemiyorum. Isparta Ticaret Borsası, Isparta Elması’nın dünyaya tanıtımı amacıyla 6 farklı dilde bir film çekimi gerçekleştirdi. Söz konusu film, yayınlanmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde birçok noktaya ulaştırıldı” şeklinde konuştu.
Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ
Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ
X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ