Konya'da bir tavuk çiftliği, kırık yumurta sayısını en aza indirmek için tavuklara müzik dinlettiriyor. Tavuklara, arabesk müzik ağırlıklı yayın yapan radyoların dinlettirildiği çiftlikte, kırık yumurta sayısında yüzde 90 azalma yaşandığı belirtildi.
Merkez Meram ilçesi Alakova köyündeki Ersal Tavukçuluk A.Ş'ye ait bir çiftlikte, tavuklarda panik yaratan uçak sesi, gök gürültüsü ve şiddetli dış sesler gibi durumların önüne geçmek için düzenli olarak müzik yayını yapılıyor.
Çiftlikte çalışan işçiler, sabah saat 08.00 ile 17.00 arasında her gün 9 saat düzenli olarak radyo aracılığıyla işletmedeki tavuklara müzik dinlettiriyor.
İşletmede ustabaşı olarak çalışan Ahmet Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olağan dışı seslerden etkilenen tavukların çok çabuk paniklediğini, yumurtaları kırdıklarını ve imalat kaybına yol açtıklarını söyledi.
Tavukların dış sesleri duymamaları için işletme içinde uzun süredir müzik yayını yaptıklarını ifade eden Özcan, ''Radyodan müzik yayını veriyoruz. Her türlü müzik dinlettiriyoruz ama özellikle arabesk müzik yayını yapan radyo kanallarını açık tutuyoruz. Tavuklar, arabesk müzikte daha sakin oluyor, birbirlerine daha az zarar veriyor. Farklı türlerde müzik yayını da yapıyoruz ancak biz de, tavuklar da arabesk müziği seviyoruz'' dedi.
Özcan, müzik yayını ile birlikte kırık yumurta sayısında büyük azalma olduğunu ve işletmenin bu durumdan karlı çıktığını belirtti.
-YAYGIN ŞEKİLDE YAPILIYOR-
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı ve firma sahibi Ali Aydoğan da, tavuklara müzik dinlettirilmesinin çok eski bir uygulama olduğunu ancak son yıllarda Konya'daki çiftliklerde yaygınlaştığını bildirdi.
Müzik yayınının tavuktaki stres faktörünü en aza indirmek için yapıldığını dile getiren Aydoğan, ''Tavuk çok ürkek bir hayvan, en ufak sesten ürküyor. Küçük kafeslerde ani ve yüksek seslerde panikleyen tavuklar, yaralanmalara neden oluyorlar. Yine bu panik sırasında çok sayıda yumurta kırılıyor'' diye konuştu.
Aydoğan, bunu engellemek için bir çok tavuk çiftliğinde tavuklara müzik dinlettirildiğini kaydederek, ''Sadece biz değil, Konya'daki bir çok çiftlik tavukları sakinleştirdiği için işletmelerinde müzik yayını yapıyor'' dedi.
Müzik yayını sayesinde hastalık nedeniyle kabuk kalitesinin gelişememesi dışında tavukların paniklemeleri nedeniyle kırılan yumurtalarda yüzde 90 oranında azalma sağladıklarını anlatan Aydoğan, müzik türünün işletmelere ve çiftlikte çalışan işçilerin müzik zevklerine göre değişebildiğini sözlerine ekledi.